30 Temmuz 2013 Salı

fincanda cevizli kadayıf


 Söz söyleyen kemal sahibi olursa, marifet ve hakikat sofrasını serdi mi, o sofrada her türlü yemek bulunur. Herkes orada gıdasını bulur.
HZ. MEVLANA
GEREKLİ OLANLAR
500 gr tel kadayıf
1,5 su bardağı ezilmiş ceviz içi
200 gr tereyağı veya margarin
şerbeti
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
yarım limon suyu
HAZIRLANIŞI
önce şerbetimizi hazırlayalım ki soğusun .bunun için tenceremize şekeri ve suyu koyup kanatalım. kaynamaya başlayınca yarım limonu sıkıp 15-20 dk daha kaynatalım.
kadayıfları büyük derin bir kap içine alıp üzerine erittiğimiz yağı ekleyelim .elimizle oğuşturarak kadayıfların yağı iyice içine çekmesini sağlayalım
bir çay fincanının içine kadayıftan biraz koyup arasına bir tatlı kaşığı kadar ceviz serpelim. tekrar üzerine kadayıf koyup iyice bastıralım fincandan çıkarıp tepsiye dizelim bütün kadayıflar bitince 200 derce fırında üzerleri nar gibi olana kadar pişirelim 
fırından çıkarıp şerbeti üzerine gezdirelim soğuyunca servis edelim





28 Temmuz 2013 Pazar

hıngel (sivas)


   Hanbal diğer adıyla Hingel, Sivas Yöresine ait enfes lezzetlerden birisidir.  içi patatesli baharatlı harçla dolu yoğurtlu ve tereyağlı sos eşliğinde servis edilen ve  bol tereyağı kokusuyla iştahları açan harika bir tarif denemeniz dileğiyle ....biz çok beğendik...
GEREKLİ OLANLAR:
mantı hamuru için
1.5 su bardağı su
1 yumurta
tuz
gerektiği kadar un (hamur sert kıvamda olacak)
iç malzemesi
4 adet patates
1 küçük soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı kadar kıyma (kıymayı ben ilave ettim kıymasızda yapılabilir aslıda öyledir zaten)
karabiber ,kırmızı biber,kimyon
yoğurdu için
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
üzerine
3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
HAZIRLANIŞI:
Patatesleri  haşlayıp ezelim .soğanı küçük doğrayıp kıymayla beraber kavuralım patatesleri ve baharatları  kıymaya ekleyip iç malzememizi soğumaya bırakalım
mantı hamurumuzu hazırlamak için derin bir kaba su yumurta tuzu koyup karıştıralım unu azar azar ilave edip sert kıvamda hamur elde edip iyice yoğuralım hamuru 10 dk dinlendirelim
dinlenen hamuru iki bezeye ayıralım ve bir bezeyi 3 cm kalınlığında açıp normal mantıdan daha büyük kareler keselim iç malzemeden koyup üçgen yapıp kapatalım.
büyük bir tencereye haşlama suyunu koyup kaynatalım (suyunun bol olması yapışmadan haşlanması için daha iyi olur) suya biraz tuz katıp mantıları içine atalım ve en fazla 5 dk kaynatıp süzelim
servis tabağına aldığımız hıngelin üzerine sarmısaklı yoğurdunu koyup erittiğimiz tereyğı ve pulbiber sosunu gezdirelim









21 Temmuz 2013 Pazar

muska börek



Eveeeet geldik Ramazan ın 13 .cü gününe.Nasıl çabuk geçiyor günler anlamadım ,banamı öyle geliyor  yoksa geçti işte 13 gün ..bu sıcaklarda suya dayanamayacağımı düşünüyordum ama Rabbim e şükürler olsun geldik bu günlere işte..sofrada sürahi benim yanımda olarak iftar ediyorum :))) .ALLAH ım ne güzel şey bu su yaaa tadı yok kokusu yok ama ondan lezzetli bir içecek de yok işte
ALLAHım sana şükürler olsun nasip ettiklerine
verdiğin her nimetine ,rızkımız için hamdü senalar olsun  sana yaradanım...
Rabbim orucunuzu bedeninize sıhhat,evinize bereket,cennete kavuşturacak  ibadetimiz  eylesin inşaallah ALLAH a emanet olun...
gelelim tarife...:)
 
GEREKLİ OLANLAR:
3 adet yufka
2 yumurta
1çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
iç malzeme
2 su bardağı kadar peynir
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
karabiber,kırmızıbiber
üzerine
1 su bardağı galeta unu
HAZIRLANIŞI:
Önce harcımızı hazırlayalım .bunun için derin bir kaba yumurta yoğurt ve sıvıyağı koyup iyice çırpalım
iç malzemelerini de karıştırıp kenara alalım
Yufkaları üst üste koyup 3 parmak eninde şeritler keselim
Şeritlerden birini alıp önce 1 yemek kaşığı gerekirse daha fazla her tarafına gelecek şekilde harç malzemesinden sürelim
Uç kısmına 1 yemek kaşığı kadar iç malzeme koyup köşeleri diğer tarafa yatırarak üçgen şeklini verip saralım
Üzerlerine harç malzemesinden sürüp, galeta ununa batırıp tepsiye dizelim
200 derece fırında üzeleri kızarana kadar pişirelim.

30 Haziran 2013 Pazar

imam sarığı pastası


GEREKLİ OLANLAR:
KEK MALZEMELERİ:
5 yumurta
4 fincan şeker(türk kahve fincanı)
5 fincan un
1  fincan kaynar su
kabartma tozu ,vanillya
KREMA MALZEMELERİ
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı un
1 paket sade kremşanti
kenarına bulamak için 2 su bardağı hindistan cevizi
üzerine 100gr bitter pasta çikolata(yada 1 paket çikolata sosta kullanılabilir)
HAZIRLANIŞI:
önce kremamızı hazırlayıp soğumaya bırakalım .bunun için tencereye sütü unu şekeri koyup pişirelim kaynayınca biriki dakika bekleyip ocaktan alalım iyice soğuyunca kremşantisini koyup mikserle çırpalım
Kek malzemelerini sırayla koyup iyice çırpalım(yalnız kaynar suyu en son koyalım) yağlanmış fırın tepsimize yayalım 180 derecede pişirelim.kek ılıyınca su bardağıyla yuvarlaklar keselim bir yuvarlağı ortadan kesip arasına kramadan koyalım kenarlarınıda ince bir şekilde krema sürelim (üstüne gelmesin)yanlarını hindistan cevizine bulayalım üstünede benmari usulü erittiğimiz çikolatadan dökelim pastamız hazır








13 Haziran 2013 Perşembe

karışık sebze dolması

       Canım anneciğimin yaz gelince en sık yaptığı yemeklerden biriydi karışık sebze dolması. Elleri dert görmesin anacığımın. Çokmu açıkarak yiyorduk, ALLAH ım ne lezzetli olurdu ...yoksa o zaman sebzelerin yada diğer malzemelerin organik olmasından dolayı mıydı...esasında herşeyden önemlisi anacığımın elinin lezzetiydi tabiki bride anne yemeği ne olursa olsun çoook tatlı ,lezzetli olurdu ... Dolmaların yanında da bir kase dolusu bol sarımsaklı cacık ımmm
Ne kadarda özensem o lezzeti asla yakalayamıyorum... kendime göre:) çünki yiyen canlarım çok lezzetli olduğunu söylüyorlar. Annem den öğrendiğim gibi aynı tarifle veriyorum inşallah sizlerde aynı tadı lezzeti yakalarsınız sevgiler selamlar gönderiyor, ALLAH'a emanet olun diyorum:))
GEREKLİ OLANLAR:
2 adet patlıcan
4 adet dolmalık biber
3 adet küçüklerinden domates
3 adet kırmızı biber
1 büyük soğan
1 çay bardağı zeytin yağı (suyunu hazırlarkende 2 yemek kaşığı tereyağı
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
200 gr yağlı kıyma
3 yemek kaşığı salça(1 kaşık iç malzemeye,2 kaşığı suyunu hazırlarken)
14 yemek kaşığı pirinç,yarısı bulgurda olabilir ben öyle yaptım(1 yemek kaşığı bir dolmaya denk geliyor)
tuz,karabiber, kırmızı biber, kuru nane 1 yemek kaşığı nar ekşisi
HAZIRLANIŞI:
Önce sebzeleri güzelce yıkayıp  patlıcanları ortadan kesip içlerini incecik oyalım çıkan içleri sakın atmayın tencerenin dibine yayalım
kırmızı ve yeşil biberlerinde tepelerini çıkaralım yanlarından bıçak batıralım ki içine su alsın  ,domatesleri tepesinden koparmadan keselim üst kapak olacak şekilde .(domatesten çıkan içleride iç malzemeye katalım)
sebzeleri hazırladık şimdi iç malzemeyi hazırlayalım
derin bir kapta pirinçleri yıkayalım üzerine soğanı çok minik doğrayalım .kıymayı ve çok ince doğtadığımız dereotunu bütün baharatları ilave edelim zeytinyağını salçayı nar ekşisini de katıp 1 çay bardağı su ilave edip harcımızı yoğuralım.
sebzeleri hazırladığımız iç malzemelerle doldurup tenceremize sırayla dizelim .2 yemek kaşığı tereyağını bir tencerede eritelim üzerine 2 yemek kaşığı salçayı ekleyip karıştıralım 2 su bardağı su ilave edip kaynayınca dolmaların üzerine gezdirelim .yemeğimiz kaynamaya başlayınca ocağı kısıp 20 dk kadar pişirelim kontrol edelim pişmemişse süreyi uzatalım .pişen yemeğimizi dinlenince servis edelim.



11 Haziran 2013 Salı

kandil simidi


   Gecikmiş bir tarif ama olsun .Mühim olan tarif değilmi işte size enfes kıyır kıyır ağızda dağılan ,ve aynı zamanda da içindeki peynirden dolayı damakta bıraktığı ennnnfes lezzet...   kolay gelsin her şey gönlünüzce olsun... ALLAH 'a emanet olun....
GEREKLİ OLANLAR:
1 yumurta(sarısı hamura beyazı üzerine)
1 su bardağı kadar beyaz peynir
100 ğram marğarin veya tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
yarım çay bardağı yoğurt
peynir tuzsuzsa biraz tuz
kabartma tozu
gerektiği kadar un (az olmamalı yayılır ,çok olmamalı sert olur)kulak memesi kıvamında:)
üzerine bulamak için 
1 su bardağı susam
HAZIRLANIŞI:
Margarini eritelim sıvı yağıda ekleyip yoğurma kabımıza alalım yumurtanın sarısını ,üzerine yoğurdu kabartma tozunu peyniri koyup karıştıralım .Unu azar azar ilave edip iyice yoğuralım.cevizden büyük parçalar koparıp simit şeklini verip önce yumurtanın beyazına sonra susama bulayıp pişirme kağıdı serili tepsimize dizelim .200 derce önceden ısıtılmış fırında pişirelim.


1 Haziran 2013 Cumartesi

KAHVALTI MASALARI İÇİN ÖNERİLER


Güzel bir pazar kahvaltısı için herkese afiyet olsun

   




 Lale bahçesi için:minik şeker domatesleri tepelerinden dibe kadar koparmadan artı şeklinde keselim
beyaz peyniri çatalla veyahut blender la ezip düzgün bir şekilde içlerine dolduralım.







Uğur böcekleri için:salatalıkları yuvarlak kesip üzerlerine kaşar dilimini koyalım(krem peynirde kullanabilirsiniz) en üste ortadan ikiye böldüğümüz ve bir ucundanda üçgen çıkardığımız domatesi koyalım.küçük bir zeytin parçasıyla başını oluşturalım.üzerine zeytinyağı sürüp çörek otu serpip benekleri oluşturalım işte size uğurböceği














 
Yumurta dolması için:Bir yumurta için: yumurtayı haşlayalım.soyup ortadan ikiye keselim.sarısını çıkarıp bir kasenin içine alalım üzerine 1 tatlı kaşığı krem peynir biraz tuz karabiber kırmızıbiber ekleyip blenderla ezelim krama pompasına doldurup beyazının içine şekilli sıkalım süsleyip servis edelim.




29 Mayıs 2013 Çarşamba

23 Mayıs 2013 Perşembe

ERİKLİ MANTARLI TAVUK SOTE

 
Hayırlı günler diliyorum ,selamlar gönderiyorum ...Nefis bir tavuk yemeği yaptım. Eriğin verdiği lezzet nefis..  Mayhoş ekşimsi tatları çok severim... Bu öyle çok ekşi bir yemek değil  sadece erikler lezet veriyor .Denemeke tereddüt etmeyin derim ALLAH 'a emanet olun hayırlı cumalar...
NOT.Eriği et yemeklerinize ,dolmalarınızın üzerine koyarakta enfes bir lezzet yakalyabilirsiniz.
GEREKLİ OLANLAR
1 kg tavuk kuşbaşı
1orta boy soğan
1 paket kültür mantarı
2 adet yeşil biber
3 adet domates
4 veya 5 tane yeşil erik
karabiber ,kırmızı biber,kimyon ,tuz
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Etleri yıkayıp tavamıza koyalım üzerine halka doğradığımız soğanları  ince kıydığımız mantarları yağları ve tuzunu koyup suyunu çekene kadarhızlı ateşte  pişirelim.suyunu çekince altını kısıp baharatları ince kıydığımız biber ve domatesleride koyup kapağını kapatıp domates ve biberler ölene kadar domates suyunu çekene kadar pişirelim altını kapatmadan önce 1 bardak suyumuzuda koyup bir iki taşım kaynatıp oçağı kapatalım afiyet olsun





17 Mayıs 2013 Cuma

BELİ KIRIK (patlıcan kebabı)


GEREKLİ OLANLAR

4 adet patlıcan
250 gr orta yağlı kıyma
1 orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
karabiber ,kırmızıbiber,kimyon,kekik,tuz
2 yemek kaşığı salça
2 adet orta boy domates

2 su bardağı su
1 çay bardağı kızartmak için sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
patlıcanları alacalı soyup koparmadan ince dilimler halinde keselim tuzlu suda 10 dk bekletelim
derin bir kaba kıymayı  koyup üzerine soğanı rendeleyelim baharatları, ince kıyılmış maydanozu da ilave edip köfte hamurumuzu iyice yoğuralım
küçük köfteler yapıp suyunu süzdürdüğümüz patlıcanların dilimlerinin arasına sırayla yerleştirelim( köfteleri koyunca patlıcan ay şeklini alacaktır )
beli kırığı kızgın yağda ters yüz yapıp kızartalım(ben kızartmayı tercih ediyorum .dilerseniz kızartmadan salçalı suyunu döküp direk fırınlayabilirsinizde) .fırın tepsisine alıp soyduğumuz sarımsaklarıda etrafına rastgele koyup ortadan ikiye böldüğümüz domatesleri de dilimleyip, bozmadan belikırığın ortasına yerleştirelim. salçalı suyu kaynar şekilde üzerine gezdirip kızgın fırında pişirelim





13 Mayıs 2013 Pazartesi

KRUVASAN



Milföy lü tariflerde sınır yok .benimde hem tadını çok sevdiğim bir o kadarda pratik olduğu için vazgeçemediğim hazır hamur gene kurtarıcım oldu .
GEREKLİ OLANLAR
1 milföy
1 yumurtanın sarısı
kahvaltılık çikolata
HAZIRLANIŞI
hamurun tek karesinin uçlarına yarıda bırakacak kadar ince şeritler keselim .bütün tarafına çikolata koyup rulo yapalım ay şekli verip tepsimize dizelim üzerine yumurta sarısını sürüp 200 derece fırınımızda kızarana kadar pişirelim.

yaparken resimleyemediğim için  bu resimle göstermeye çalıştım


12 Mayıs 2013 Pazar

KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYE

 Pişerken bütün evi mis gibi kahve kokusu sardı .Eşimin yurt dışından getirdiği  kahveyi pek severek içemedik ...yani tüketemedik bende böyle kurabiye ve tatlılarda kullanarak bitirmek istedim birazcık kahve taneleri iri iriydi ama çok nefis oldu denemeniz dileğiyle sevgiler selamlar gönderiyorum:)
GEREKLİ OLANLAR
1 yumurta
50 gr yumuşak margarin veya tereyağı
1su bardağından 2 parmak eksik pudraşekeri
1türk kahve fincanı sıvıyağ
1 çay bardağı nişasta
1 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı kahve
1 paket vanilin
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
gerektiği kadar un iyi ayarlamanız gerekir az olmamalı yayılır çok olursa sert olur
HAZIRLANIŞI
Bütün malzemeleri sırayla koyalım iyice yoğuralım cevizden küçük parçalar koparıp elimizde uzunlamasına yuvarlayıp ortasına kürdanla bastırıp şekkillendirelim(bıçakla üzerine bastırarakta olabilir) önceden ısıttığımız fırında 200 derecede pişirelim



12 Nisan 2013 Cuma

ÇİKOLATALI ÇITIR


Selamlar  ... hayırlı akşamlar diliyorum izleyen takipçi dostlarıma bugün çok pratik ve çok lezzetli nefis çikolatalı çıtır ların tarifini vermek istiyorum

gerekli olanlar

1 paket milföy hamuru
kahvaltılık çikolata
pudra şekeri ,yumurta sarısı

Malzeme  yönünden de  masrafsız yapımı da bir o kadar kolay ...yani şöyle:)) Hazır milföy hamurlarını  dilediğimiz kadarını kullana bilirsiniz  .Milföy hamuru hiç bölmeden kenarına boydan boya kahvaltılık çikolatadan koyup rulo yapalım .iki parmak eninde kesip tepsiye dizelim üzerine yumurta sarısı sürüp  200 derece önceden ısıttığımız fırında pişirelim soğuyunca pudra şekeriyle süsleyelim... AFİYET ŞİFA OLSUN...

  

2 Nisan 2013 Salı

PRATİK MAKLUBE



   Evet  dostlarım adını pratik maklube koydum ....Tavuk etini haşlamıştım ki farklı bir yemek  yapacaktım... Fakat  oğluşum, anne maklube yaparmısın dedi .Nasıl kırarım yavrumu...
Hemen dönüş yaptık maklubeye  ... Ama yardım edersen dedim.... Çünki çok geç olmuştu babamız gelmek üzereydi
Tamam dedi yavrum... Fazla bir malzeme koyamadık ,elimizde olanlarla yetindik...Sadece patates ve et oldu ama o kadar lezzetli oldu ki...Nedeni ise oğluşumun da elinin lezzetiydi sanırım:)) Patatesleri getirdi soydu doğradı yavrum.Salatayı yapmama da yardım etti daha ne olsun... Et hazır olduğu için de tahminen 20 dak da hazırdı  soframız
tarifimi işte....
GEREKLİ OLANLAR(bu ölçüler 4 kişilik)
2 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı tereyağı
3 su  bardağı tavuk suyu
4 adet orta boy patates
1 paket baget (tavuk but)
HAZIRLANIŞI
Önce bagetleri haşlayıp, etlerini kemiklerinden ayırıp  kenara alalım... Pilav tavasına tereyağını koyup iyice yıkadığımız pirinçleri kavuralım 2,5 su bardağı et suyunu koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiralim ...Patatesleri küp doğrayıp tuzlayalım ve kızartalım
Derin bir tencereye öce kızaran patatesleri,daha sonra etleri ve pişen pilavı koyup kalan yarım su bardağı et suyunu üzerine koyup 5 dk kısık ateşte biraz daha pişirip 10 dak dinlendikten sonra uygun bir tepsiye ters çevirelim istediğiniz bir salata türü ve yoğurtla servis edelim.


31 Mart 2013 Pazar

KAZ AYAĞI(hamur kızartma)

 Adı kazayağı' ymış .Ben hamur kızartma olarak biliyorum ismi şeklinden dolayı olsa gerek... gerçekten şöylebi bakınca da andırıyor hani :)kahvalltı için yaptım ... pamuk gibi
Reçelle, peynirlede nefis oldu
GEREKLİ OLANLAR
1 paket instant kuru maya
3 su bardağı ılık su
tuz,1 çay kaşığı şeker
gerektiği kadar un
kızartmak için sıvı yağ
HAZIRLANIŞI

  • Derin bir kaba ılık suyu maya tuz ve bir çay kaşığı toz şekeri koyup mayanın gelmesini bekleyelim
  • maya göz göz olmaya başlayınca azar azar unu ilave edip iyice yoğuralım
  • hamur elimize yapışmayacak şekilde ve kulak memesi yumuşaklığında olacak
  • hamuru bezelere ayırıp 2cm kalınlığında açalım ve dikdörtgen keselim.bir ucunu bıçakla yarıya kadar keselim 
  • kızgın yağda kızarana kadar pişirelim

 G

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...