31 Mayıs 2011 Salı

GÜÜÜN 2

Selam  dostlarıma,selam arkadaşlarıma ,selam olsun bloğumu gezen misafirlerime.Canlarım bugünde canım arkadaşım Seda'cığımın gününden harika masasından o muhteşem lezzetlerinden bahsetmek istiyorum. iki hafta önceydi ama günümüz , yayınlamak bu güne nasip oldu. Arkadaşımın tarifleri elime anca ulaştı .Canım neler neler hazırlamış ne de lezzetliydi anlatmakla olmuyor inanın yemek lazım:) .Harika bir gündü bol kahkaha eğlence :)))canım seni seviyorum güzel arkadaşım. Her şey için birde buradan teşekkür ediyorum arkadaşıma .Bu güzel lezzetlerin içinden.Seda'cığımın tatlı becerikli kızı Feyza'mın kurabiyesi ve kolay yufka mantısının tarifini vericem sizlere
                                                                        ENFES   BAKLAVA  
                                                         RULO TAVUK GÖĞSÜ
                                                   ÇITIR PEYNİRLİ  BÖREK
                                              TAHİNLİ CEVİZLİ KURABİYE
GEREKLİ OLANLAR:                                    
1 Su bardağı tahin                                    
1 Su bardağı sıvı yağ                                                  
1 Su bardağı ceviz içi                                
1/5 Su bardağı pudra şekeri            
4 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu üzerine 1,2 damla limon
ÜZERİNE PUDRA ŞEKERİ
HAZIRLANIŞI:
Derin bir kapta bütün malzemeleri sırayla katıp hamurumuzu yoğuralım
hamurdan cevizden büyük parçalar alıp ,avcumuzda  yuvarlayayıp  fırın tepsimize dizelim öncden ısıttığımız fırınımızda pembeleşene kadar pişirelim.Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpelim.


                                               FINDIKLI HAŞHAŞLI MAYALI  POĞAÇA
                                                             KOLAY   YUFKA  MANTISI
GEREKLİ OLANLAR:
3 Adet yufka
500gr yoğurt
2 Diş sarımsak
2Yemek kaşığı mayonez
2 Su bardağı haşlanmış nohut
HAZIRLANIŞI:
yufkaları tek tek serelim ortadan ikiye kesip,daha sonrada dört parmak eninde şeritler kesip incecik sıgara gibi rulolar yapalım bir parmak eninde kesip fırın tepsimize dizelim .Bütün yufkalar bitince önceden ısıttığımız fırınımzda üzerleri nar gibi olana kadar kızartalım.
soğuyunca derin bir kaba sarınısaklı mayonezli yoğurt'u,nohutları ve kızaran yufkaları katıp karıştıralım üzerini istediğimiz gibi süsleyip servis edelim

28 Mayıs 2011 Cumartesi

YALANCI İŞKEMBE ÇORBASI


GEREKLİ OLANLAR:

  • 1 Paket  tavuk göğsü veya baget
  • 1 kase yoğurt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz,kara biber kırmızı biber
HAZIRLANIŞI:
  •  Öce tavuk etlerimizi temizce yıkayıp ,tencereye koyalım etlerin üzerini dört parmak geçene kadar su ve tuz koyup haşlayalım.
  • bir kase yoğurdun içine unu, ezilmiş sarımsağı koyup iyice çırpalım.
  • haşlanan etleri bir kaba alıp minik minik elimizle didelim
  • çorbamızı yapacağımız tencereye haşlama suyunu koyalım ,parçaladığımız etleri de ekleyelim bir taşım kaynatalım 
  • kaynayınca ,yoğurt terbiyemizi boşaltıp tekrar kaynayana kadar sürekli karıştıralım.5dk pişirip ocağı kapatalım
  • yağ tavamıza iki kaşık yağı koyup eritelim ,baharatlarıda katıp çorbamızın üzerine gezdirelim

26 Mayıs 2011 Perşembe

MUTFK TAKIMI ÖRÜYORUUUM VE MİM

 Canlar havlu kenarı bitti .bende hemen basit vede gösterişli bir örnek daha buldum  kendime mutfak takımı örmeye karar verdim .Oturmalarda herkes harıl harıl örüyo bende onlara heves edip başladım bakalım sonunu getire bilecemmi? nasıl örneğim güzelmi arkadaşlar?.çok basit hemen iki tane yaptım bile:))

Bu arada sevgili UMUTSEPETİ arkadaşım beni mimlemiş  kendisine teşekkür ediyorum seve seve cevaplıyorum
HAYALİMDEK MESLEK
bir mekanımın olmasını  çok istemişimdir amaa maleseffff.
ÇAYMI KAHVEMİ .SÜTLÜMÜ SÜTSÜZMÜ
Çay ve sütlü gerçekten ikisinin birleşimindeki aromaya bayılıyorum.
EN ÖNEMLİ MAKKAJ HİLLENİZ
Yapmıyorumki hillesinide bileyim
TAM ŞU ANDA KUCAĞINA BİR CİN DÜŞSEYDİ 3 DİLEK HAKKIM OLDUĞUNU SÖYLESE NE DİLERDİM
Önce çok korkardım cin gördüğüm için:)) sonra kendime gelince ciiiiinnn sen benim hiç bir dileğimi yerine getiremessin derdim ben ALLAHTAN isterim  derdim(inan arkadaşım 2 saattir düşünüyorum cinden iseyecek bişey bulamadım):))
KAHVALTI ÖĞLE YEMEĞİ,AKŞAM YEMEĞİ  VEYA TATLI BU ÖĞÜNLERDEN ÖMRÜM BOYUNCA BİR TANESİNİ SEÇMEM GERKİRSE
Tabiki kahvaltı yı tercih ederdim
EĞER HELLO KİTTY OLSAYDIM KURDELAM
Kırmızı olurdu
EĞER ÖMRÜM BOYUNCA YALNIZ BİR TANE TAKI TAKMAM GEREKSEYDİ
Bu yüzük olurdu zaten tek takım yüzüklerimdir.
SAHİP OLMAK İSTEDİĞİM YETENEK
ezber yeteneğimin olmasını isterdim(buda zeka işimidir ne)
EĞER GELECEĞİ GÖRME ŞANSIM OLSAYDI
Asla istemezdim
GİZLİ ÜNLÜ AŞK
Eşim   ve çocuklarım benim aşklarm
NEDEN BLOG TUTMAYA BAŞLADIM
Yıllarca yaptığım yemeklerin pastalarımın tariflerini dostarım benden isterlerdi böyle blogları gezerken bende blog açsam tariflerimi burdan versem  derken ....ZELİHA'CIM SEVGİLER GÖNDERİYORUN CANIM

25 Mayıs 2011 Çarşamba

MISIR GEVREKLİ KAŞIK KURABİYE




 Merhaba arkadaşlar!.. uydurmasyon tariflerimden kaşık kurabiyemin tarifini vereyim dedim dostlara.
Uydurma dediysem , kaç misafir ağırlamıştır ve de tarifi alınmıştır bu kurabiyeciğin. Deneyin derim:)
 GEREKLİ OLANLAR:

  • 100 gr oda sıcaklığında margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1  yemek kaşığı kahvaltılık çikolata
  • 2 yumurta (biri üzerine )
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım şişe  dr otker acıbadem aroması
  • yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 2 yemek kaşığı kuşüzümü
  • 1 kase mısır gevreği (bulamak için)
  • 1 paket kabartma tozu
  • alabildiği kadar un çok katı hamur olmayacak
HAZIRLANIŞI:
  • Derin bir kapta sırayla bütün malzemeleri koyup  yoğuralım.
  • Kaseye bir yumurtayı koyup çırpalım, bir kase mısır gevreğide hazır dursun .
  • Hamurdan bir kaşık alıp önce yumurtaya daha sonra mısır gevreğine batırıp
  • Yağlanmış tepsiye dizelim, önceden ısıttığımız fırınımızda pişirelim. Afiyet olsun:)



24 Mayıs 2011 Salı

SULU KÖFTE



KÖFTE  MALZEMELERİ

  • 500 gr yağsız kıyma
  • 1 küçük soğan rendesi
  • 1 yumurta 
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • yarım çay bardağı pirinç
  • yarım çay bardağı galeta unu
  • karabiber,kırmızı biber,kimyon
  • SUYU İÇİN:
  • 1.Yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı sumak ekşisi
  • 1 orta boy küçük doğranmış havuç
  • 1 orta boy küçük doğranmış patates
  • YAPILIŞI:
  • Derin bir  kapta hamur malzemelerini katıp iyice yoğuralım(yoğurma işlemi iyi yapılmalı köfteler dağılmasın diye)
  • misketten büyük parçalar alıp avucumuzda yuvarlayalım.Böylece bütün hamuru bitirelim.

SUYUNUN HAZIRLANIŞI:

  • Tencereye yağı patates ve havuçları koyup soteleyelim
  • salçaları ve sumak ekşisini de katıp şöylebir çevirip suyunu ilave edelim
  • su kaynayınca köfteleri atalım  patates ve havuçlar pişince ocağı kapatalım yemeğimizi sıcak servis edelim afiyetle:)



22 Mayıs 2011 Pazar

MUZLU DAMLA ÇİKOLATALI PARFE


Hayırlı günler diliyorum arkadaşlara .Huzurlu mutlu vede verimli bir hafta olması dileğiyle,Çok pratik ve lezzetli yaz aylarında  ailemize ve misafirlere rahatlıkla ikram edilebilceğimiz  parfe tarifimi paylaşmak istiyorum sizlerle.
Gazetelerin verdiği bir dergiden not etmiştim tarif defterime  çok zaman önce... Çilekli ,muzlu,sade,böğürtlenli, çikolatalı istediğiniz gibi deneye bilirsiniz.:)

  • MALZEMELER:
  • 2 paket toz krem şanti
  • 3 yumurtanın beyazı
  • 1bardak süt
  • yarım su bardağı damla çikolata
  • 1 adet muz doğranmış
  • bir tutam tuz
  • YAPILIŞI:
  • Çukur bir kapta yumurtanın beyazlarına tuzu katıp köpürüp koyulaşana kadar çırpalım
  • krem şantiyi  bir bardak sütle koyulaşana kadar ayrı bir  tarafta çırpalım
  • yumurtanın beyazı ve krem şantiyi birbirine katıp damla çikolataları ve muzları da katıp hafif karıştıralım muzlar ezilmesin
  • kalıbın içine sitreç serip parfeyi içine boşaltıp kaşıkla iyice düzeltelim sitreçi üst üste getirip kapatalım bir gece dondurucuda bekletip servis edelim 


21 Mayıs 2011 Cumartesi

TAVUK DOLMASI

 MALZEMELER:

  • 1 Bütün tavuk
  • 1 Çay bardağı pirinç
  • 1 küçük soğan
  • 1 yemek kaşığı tere yağı
  • 1yemek kaşığı çamfıstığı
  • 1yemek kaşığı kuşüzümü
  • 1çay kaşığı yeni bahar
  • 1çay kaşığı ucuyla tarçın
  • karabiber ,kırmızı biber,kimyon ,tuz
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN
  • 1 Çay kaşığı salça
  • 1yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

  • HZIRLANIŞI:
  • Temizce yıkadığımız tavuğu büyük bir tencerede haşlayalım
  • tavada yağ, fıstık ve minik küp doğranmış soğanları kavuralım
  • önceden yıkadığımız pirinçleride ilave edip kavuralım
  • haşlama suyundan koyup,pilavı pişrelim(normal pilav kıvamında olsun)
  • üzüm ve diğer baharatları katıp demlendirelim
  • fırına koyacağımız kaba tavuğu alalım
  • içine teperek pilavdan dolduralım
  • üzerine salça,limon ve sıvı yağ karışımından sürelim haşlama suyundan tepsinin dibine 2 kepçe koyup yüksek ısıdaki fırınımızda kızartalım



19 Mayıs 2011 Perşembe

ŞEKERPARE



Bütün gençlerimizin 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMINI  KUTLUYORUM Bu tatlımıda onlara ikram ediyorum:)


HAMUR MALZEMELERİ:

  • 2 Yumurta sarısı
  • 125gr oda sıcaklığında margarin
  • 1çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1çay bardağı irmik
  • 1paket vanilya 
  • 1paket kabartma tozu
  • 3su bardağı doluca un
ŞERBETİ İÇİN:
  • 3 Su bardağı şeker
  • 3 /5 su bardağı su
  • yarım limon
ÜZERİNE FINDIK
YAPILIŞI:
Önce şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım .Bunun için şeker ve suyu bir tencereye koyup 15dk kaynatalım altını kapatmadan 2,3 dk önce 1 yemek kaşığı limon suyunu koyalım.
Yoğurma kabımıza hamur malzemelerini koyup  yoğuralım.cevizden büyük parçalar alıp avucumuzda yuvarlayıp tepsiye dizelim üzerine yumurta sarısı sürüp ortasına fındık batıralım önceden ısıttığımız fırınımızda üzerleri iyice kızarana kadar pişirelim fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti dökelim soğouyunca servis edelim.




18 Mayıs 2011 Çarşamba

CEVİZLİ KEŞLİ EV MAKARNASI

Arkadaşlar !..Bu gün size Bolu'muzun cevizli keşli makarnasının tarifini vermek istiyorum.Belkide çoğunuzun bildiği bir şeydir ben bilmiyordum Bolu'da öğrendim.Bilmeyenlerden duyar gibi oluyorum KEŞ ne ki diye Soruyorsunuz .Önce keşin tarifini vereyim o zaman .Yoğurt  bez torbada iyice süzdürülür. ta ki avucumuz da yuvarlaya bilecek kadar süzülmeli daha sonra içine bolca tuz katıp elimizde yuvarlayıp serin ve güneş görmeyen bir yerde 6,7 gün kurumaya bırakılır, ara ara bozulup tekrar yuvarlanır.Bayağı bir katılaşınca sert bir zemine çarpa çarpa  şekil verilir.  Biraz zahmetlidir.  Yapımı uzun sürer burada kışlık olarak hazırlanır, herkesin mutfağında bulunur .Hatta pazarlarımızda her satıcının tezgahında veya satıcı kadınların yanı başında kalıp kalıp bulunur. (bu keşi kendim yaptım) Şimdi yemeğimizin yapımına geçelim.

  • MALZEMELER
  • Ev yapımı makarna (erişte)
  • Dövülmüş ceviz
  • Rendelenmiş keş
  • Tereyağı
  • YAPILIŞI:
  • Makarnaları haşlayıp süzdürelim.Tavada yağı eritelim ,keşi içine rendeliyelim cevizi de koyup kavuralım pembeleşince ocağı kapatalım.Tabağımıza önce makarna sonra keşli sos tekrar makarna tekrar sos döküp sıcak servis edelim :))

 YALANCI  KEŞLİ MAKARNA TARİFİ:
Malzemeler
1 paket fiyonk makarna
1 kase peynir rendesi
3 yemek kaşığı tere yağı
1 kase ceviz içi
YAPILIŞI YUKARDAKİ GİBİ:)))))))

16 Mayıs 2011 Pazartesi

SODALI ÇİKOLATALI MUFFİN

Ne yapsam, ne yapsam oldum akşam akşam. Rahat  dürttü derler bizde otur işte oturduğun yerde yok. Biraz şöyle işimi bitip rahatça oturayım derim .yarım saat sonra kendime bir iş bulurum .Gecenin bi vakti aynen öyle oldu tava tencere döküldü. Muffin  tarif defterinden bulundu. Çırpıldı ,pişrildi o saattede afiyetle yendi .(herkes diyet yapar ben gecenin bi yarısı Mufin yaparım) haa birde bu durumun sessiz sorumlusu benim oğlum Melih'tir beni nasıl bir havaya sokuyor anlamıyorum kendimi bu işlerin içinde buluyorum beni nasıl çözmüş kerata canı birşey isteyince anne şöyle tatlı birşeyler yapsan hem bloğunada korsun... Biliyo ya annesinin hayır diyemeyeceği noktayı bende yapıyorum  saf  saf  Melih'in istediğini :))))) Ama Mufin de çok güzel oldu hani:))

  • MALZEMELER
  • 2 Yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • yarım şişe soda
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağından biraz fazla un
  • üzeri için damla çikolata
  • YAPILIŞI:
  • Yumurta ve şekeri çırp,sıvı yağ ve sodayı ilave et karıştır.vanilya.kabartma tozu ve  unu ekle tekrar karıştır kağıt Mufin kalıplarına 2 yemek kaşığı koy üzerine damla çikolata serp orta hararetli fırında pişir.AFİYETLER OLSUN


15 Mayıs 2011 Pazar

PATLICANLI ŞİŞ KEBAP

 Merhabalar!.. herkese güzel günler diliyorum sevgilerim gönderiyorum dostlarıma:) .Bu gün size nefis patlıcanlı şiş kebap'ımın tarifini vermek istiyorum ağızlara layık bir lezzet yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun diyorum:) sakın zor sanmayın inanın çok kolay. Birde güzel olan her şey emek ister unutmayın.

  • MALZEMELER
  • KÖFTE MALZEMELERİ
  • 500 gr Orta yağlı kıyma
  • 1 Orta boy soğan 
  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • 2 Diş sarımsak
  • Tuz,  kara biber ,kırmızıbiber,kimyon, kekik hepsinden birer tutam
  • DİĞER MALZEMELER
  • 8 Adet patlıcan (ince kemer makbuldür)
  • Bir deste çöp şiş
  • 2 Orta boy domates
  • KIZARTMAK İÇİN 
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • FIRINLARKEN 
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı kaynar su                         YAPILIŞI:

 Patlıcanları alacalı soyup,yuvarlak doğrayıp 15 dk tuzlu suda bekletelim.Daha sonra suyunu süzüp kenara alalım.
 Kabımızın içine kıymayı ,rendelenmiş soganı, galeta ununu,tuz vede baharatları katıp iyice yoğuralım.

 Domatesleri iri küp kesip hazırlayalım.

Çöp şişlere sırayla önce patlıcan,sonra ceviz büyüklüğünde aldığımız köftelerden sonra domates böylece şişimizi dolduralım.

Tavaya sıvı yağı koyup iyice kızdırıp şişleri çevirerek kızartalım ve fırın tepsimize dizelim.

Bir kase içerisinde kaynar suyu ve salçaları karıştırıp birazda tuz atalım Şişlerin üzerlerine gezdirelim.

Yüksek ısıdaki fırınımızda tepsideki su kaynamaya başlayınca 10,15 dk pişirip fırından çıkartalım.İstediğimiz gibi servis edelim afiyetle:)))

13 Mayıs 2011 Cuma

MANTAR KAVURMA



MALZEMELER:

  • 1 Paket mantar
  • 2Adet yeşil biber
  • 1Adet domates
  • 6,7 Dal yeşil soğan(1 iri boy kuru soğanda olabilir)
  • 3 Diş sarımsak
  • 3 Yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz, kara biber ,kırmızı biber
YAPILIŞI:
  • Mantarları bol suyla iyice yıkayıp temizleyip doğrayalım.
  • Tavaya mantar ve yağı koyup hızlı ateşte suyunu çektirelim.
  • Soğan ,sarımsak ve biberleri küçük doğrayıp mantarlara ekleyip soteleyelim.
  • Domatesleri küçük doğrayıp ilave edip öldürelim. Tuz ve baharatları katıp  ocağı kapatalım.

9 Mayıs 2011 Pazartesi

MİNİ PİZZALAR

MALZEMELER:

  • HAMUR İÇİN:
  • 1 Çay bar. sıvı yağ
  • 1 Su bar.süt (ılık olacak)
  • 1Paket kuru maya
  • 1Yumurta sarısı üzerine
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker,tuz
  • Ala bildiği kadar un( hamur ele yapışmayacak kıvamda olacak).
  • ÜZERİNE:
  • 2 Orta boy domates
  • 2 Yeşil biber
  • Peynir
YAPILIŞI:
  • yoğurma kabımıza ılık sütü koyalım maya , şeker ve tuzu katıp karıştıralım
  • yumurta,yağı koyup karıştırarak unu yavaş yavaş ekleyelim ele yapışmayacak şekilde özleşene kadar  yoğuralım .10,15 dk dinlendirelim.
  • Domates ve yeşil biberleri küçük doğrayalım
  • hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alıp avcumuzda yuvarlayıp ortasına biraz peynir,domates biber dilimi koyup tepsiye dizelim yumurtanın sarısını hamur yerlere sürüp fırına verelim .

7 Mayıs 2011 Cumartesi

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN


Öldüğünüzde cennete gidememe endişeniz varsa, sıkıca annenize sarılın. Cenneti kokusundan tanıyacaksınız… ♥
 Canım annemin ve bütün annelerin  gününü kutluyorum 

hayatta olmayan annelerinde mekanları cennet olsun RABBİM cennetinde buluştursun İNŞALLAH.

6 Mayıs 2011 Cuma

FINDIK ŞEKERİ (FINDIK KROKAN)

 Güzel bir hafta sonu olsun şeker tadında  İNŞALLAH. Bende bu şekerlerimi ikram ediyorum  sevgiler gönderiyorum bütün dostlara:):))))

MALZEMELER:
2 Su bardağı toz şeker
1Su bardağı fındık içi
1 yemek kaşığı su
YAPILIŞI:
Tencereye şeker ve fındığı koyalım suyu da katıp ocağı açalım .Sürekli karıştıralım şeker eriyip karamel rengini alınca ocaktan alıpçelik bir tepsiye boşaltalım biraz soğuyunca bıcak la kaldırıp küçük parçalara bölelim bu kadarda basit:)




SALAM LI VE PEYNİRLİ GÜL BÖREK

 MALZEMELER:
3 Tane yufka
PEYNİRLİ İÇ:
1 yumurta
1 Kase peynir veya lor yada ikisinin karışımıda olabilir.
1 demet maydanoz .Tuz karabiber,kırmızı biber.
Yarım çay bardagı sıvı yağ.
maydanozları doğrayıp yağ ,yumurta ve baharatlarla beraber peynire karıştıralım.
SALAMLI İÇ: Salamı rendeleyelim bu kadar
 Önce yufakaları dört parmak eninde şeritler halinde keselim içlerine  salam  ve  peynir içlerinden koyalım ,salamlı tarafa bir kaşık yağ gezdirelim
 Enine ikiye katlayıp.bir uçtan başlayarak içe doğru kıvırarak gül şeklini oluşturalım.
Tepsimize sıralayalım üzerlerine de fırçayla yağ sürüp önceden ısıttığımız fırınımızda kızartalım .Çok hafif çıtır lezzetli bir börek oluyor tavsiye ederim :)

5 Mayıs 2011 Perşembe

LOKUM KEK


 Bir çok blogda görüyordum son zamanlarda çok hoşuma gidiyordu. Bende yapayım dedim, tarifini kek dünyası face'de aldım .Gerçekten çok kolay vede güzel bir kek tarifi misafirleirmde çok beğendiler .denemeyenler için tavsiye ederim:)
MALZEMELER:
KEK İÇİN
3 Yumurta
1 Su bardağı şeker
1Su bardağı süt
1 Çay bardağı sıvı yağ
2 Yemek kaşığı kakao
3 Su bardağı un
1 Pake vanilya
1 Paket kabartma tozu
SOS İÇİN
2 Buçuk su bardağı süt
3Yemek kaşığı kakao
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı sıvı yağ
ÜZERİ İÇİN
Hindistan cevizi,çekilmiş fındık(sade hindistan cevizide olabilir)

YAPILIŞI:
kek hamurunu hazırlamak için kabımıza.yumurta ve şekeri koyup köpürene kadar çırpalım diğer kek malzemelerini sırayla katıp tekrar çırpalım ,Yağlanmış fırın tepsisine dökelim önceden ısıtılmış fırında pişirelim.Sos malzemelerini bir tencereye koyup 2veya 3 dk kaynatalım soğumaya bırakalım .Pişen keki kare keselim, çok büyük olmasın.
önce sosa dörtbitarfını batıralım sonra fındık ve hindistan cevizine bulayıp tepsiye dizelim .


4 Mayıs 2011 Çarşamba

HEKİM OTU KAVURMASI

Hekim otu bizim buralarda, Nisan Mayıs aylarında bahçelerimizden topladığımız bir bitkidir. Büyüklerimiz bu otları toplayıp ya bulgurlu yemeğini yaparlar yada böyle soğanlı kavurup üzerine yoğurt döküp yenir çok şifalı olduğu söylenir .Belkide çok kimsenin bildiği bir bitkidir ama sizlerde ism farklı olabilir..
HOBİ DÜNYAM .WOMENFORUM.NET ve http://www.papatya68.blogspot.com. Tarafından düzenlenen  diyet ve diyabetik tarifler  etkinliğine http://www.tadinadoyamadim.blogspot.com olarak ev sahipliği  yapan Dilek hanım bu tarifimi size gönderiyorum .Kolay gelsin başarılar canım.
HEKİM OTU KAVURMASI
MALZEMELER:
  1 kilo kadar  hekim otu  
1 Orta boy soğan 
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Arzuya göre tuz ,karabiber ,kırmızıbiber
ÜZERİNE:
2 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
YAPILIŞI:
Hekim otlarını ayıklayıp yıkayıp doğrayalım.Tavaya yağı koyup soğanı küp doğrayıp kavuralım pembeleşince,hekim otlarını koyup hızlı ateşte sürekli alt üst ederek kavuralım (tadı biraz buruk olur çünki suyunu süzdürmeden yapıyorum vitamini gitmesin diye)üzerine soğuyunca sarmısklı yoğurdu dökelim inanın çok şifalı bir yemek

PASKALYA ÇÖREĞİ

 Hayırlı akşamlar diliyorum bu aralar misafirlerim  var çok yoğun  geçiyor günlerim.  Bir çok tarif birikti, sırayla inşALLAH hepsini yayınlayacağım .Değişiklik olsun istedim ve paskalya çöreği yaptım bir gurup gelen misafirlerime çok beğendiler.şimdi onun tarifini vereyım size.
MALZEMELER:
2 Yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 Su bardağı  ılıksüt
1 paket İNSTANT kuru hamur mayası
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 Çimdik tuz
1 Çay bardağından biraz fazla toz şeker
Alabildiği kadar un (hamur ele yapışmayacak şekilde olacak)
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN 1 Çay kaşığı pekmez ayırdığımız yumurta sarısına katıp çırp
YAPILIŞI:
Yoğurma kabımıza yumurtayı, yağı,ılık sütü,bir çimdik tuz ,şekeri mayayı koyup elimizle çırpalım.Azar azar unu ilave edip yoğuralım hamuru ele yapışmayacak şekilde hazırlayalım.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp
elimizin içinde uzun şeritler yapalım üç şerti yan yana getirip saç örgüsü şeklini verelim yağlanmış tepsiye dizelim.üzerine pekmezli yumurta karışımını sürüp fırınımızda kızartalım .

2 Mayıs 2011 Pazartesi

ERİŞTE ÇORBASI

Bu gün balkonumdaki erzak dolabımı şöyle bir düzenlemek istedim.  Bez torbalarda azar azar kalmış bulgurları daha küçük temiz torbalara aldım, dolapta ama gende hem tozlanmış hem islenmişti .Tarhanalarımı da temizleriyle değiştirdim. Malumunuz bende iki çeşit tarhana bulunur. Hem Malatya hem Bolu tarhanası oh misler gibi oldular zaten birer pişirimlik kalmışlar artık yaz geliyor hepsinin tazelerinden yapar doldururuz dolapları İNŞALLAH .Bu arada elime erişte torbası geçince dur ben bundan annemin yaptığı erişte çorbasından yapayım bari dedim ve işe koyuldum.İyikide yapışım çok özlemişiz ben ekşili severim bol limonlu dertlere şifa... Yapanın ellerine yiyenlerin midesine sağlık
MALZEMELER:
1 Su bardağından biraz az yeşil mercimek
1 Su bardağı ince uzun kesilmiş çorbalık erişte (bazı yörelerde makarna diyorlar)
3 Yemek kaşığı tere yağı(sıvı yağda olabilir)
1 Yemek kaşığı domates salçası(isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı biber salçası kullanıla bilir)
1 İri boy soğan
Karabiber ,kırmızı biber ,nane .tuz
YAPILIŞI:
Önce mercimekleri 3 su bardağı suyla haşlayalım .Bu arada tavamıza soğanları küp doğrayıp yağını katıp kavuralım,pembeleşince salça ve baharatları katıp bir iki çevirelim .Pişmek üzere olan mercimeklere erişteyi ilve edelim ardından hazırladığımız soğan sosuda katıp erişteler pişene kadar kaynatalım suyu az gelirse üzerine kaynamış su ilave edelim.

1 Mayıs 2011 Pazar

TAZE BEZELYE YEMEĞİ



Merhaba  diyorum selamlar gönderiyorum buradan tüm dostlara .Bende  bezelyeler çıkmışken taze taze yapayım dedim, gerçekten de taze sebzelerin birde mevsimindeyse lezzeti başka oluyor. Arkadaşlar yapacak olan herkese afiyetle .
MALZEMELER:
1 kg iç bezelye
1 iri boy soğan  küp doğranmış
1 veya 2 domates
2 orta boy patates
1 büyük havuç
500 g kuşbaşı et
3 yemek kaşığı tere yağ
2 yemek kaşığı domates salçası
tuz  ,karabiber,kırmızı biber
YAPILIŞI:
Önce etimizi pişirelim suyunu çekince yağı katıp soğanları küp doğrayıp,etle beraber kavuralım.hafif pembeleşince patates ,havuç ve domatesleride küp doğrayıp içine katalım bezelye ve salçayı da ilave edip kısık ateşte kendi suyuyla kavuralım  arada bir karıştıralım hafif pişmeye başayınca tuz baharat ve 1/5su bardağı kaynar suyu ilave edelim 10,15dk pişirip ocağı kapatalım .