Analı kızlı köftemiz Malatya yöresinin meşhur yemeklerindendir.Özelliklede büyük davetlerde ,Ramazanda misafirlere özene bezene yapılır.Malum yemeklerimiz gibi bu köftemizde birazcık zahmetli dir .
Ama bizde el alışkanlığı olduğu için hallediyorum.Denemek isteyenleride korkutmuş olmayayımda aslında o kadarda zor değil,bizim hanımlarımız maharetlidir maşallah .Neyse tarifimi vereyim:))
GEREKLİ OLANLAR:
HAMURU İÇİN:
- 1 kg orta bulgur (bizde bulgurlar derecelidir ,baş orta simit ,yarma diye gider)siz kısırlık bulgur kullana bilirsiniz.
- 500gr yağsız kıyma
- Tuz ,su
İÇ MALZEME İÇİN:
- 500gr orta yağlı kıyma
- 4,5 adet iri soğan
- tuz,karabiber,kırmızı biber
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- isteğe bağlı olarak ince kıyılmış maydanoz
- SUYUNU HAZIRLAMAK İÇİN:
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 3yemek kaşığı domates salçası
- 1yemek kaşığı biber salçası
- isteğe bağlı olarak önceden haşlanmış 2 su bardağı nohut
HAZIRLANIŞI:
- Önce küp küp doğradığımız soğanlarla beraber orta yağlı kıymayı 4 yemek kaşığı tereyağını koyup iyice kavuralım baharatları ve tuzu ilave edip soğumaya bırakalım istenirse maydanozu ilave edelim.
- Diğer tarafta genişce bir yoğurma kabına eti koyup tuzunu da ilave edelim ve ara ara su ilaveleriyle güzelce hamurumuzu yoğuralım(ben bulguru önceden ıslıyorum daha kolay oluyor annem görse asla yaptırmaz ama napayım böyle kolay oluyor:)) Hamur macun gibi olana kadar yoğrulacak .
- hamurun yoğurma işlemi bitince ANALARINIyapmak için cevizden biraz büyük parçalar koparıp avucumuzda yuvarlayıp parmağımızla içini oyup iç malzemeden koyalımİÇLİ KÖFTE tarifine bakabilirsiniz
- iç malzeme bitene kadar devam edelim
- kalan hamuruda KIZLARINI yapmak için misket büyüklüğünde parçalar koparıp avcumuzda yuvarlayalım ve hamurumuzu bitirelim
- Derin bir tencereye 4 yemek kaşığı tereyağı nı koyalım eriyince salçaları katalım tencereye yarıya kadar su ilave edelim kaynayınca nohutu koyalım tuzunu ve köfteleride katıp 5 ,10 dk kaynatıp servis edelim.
Gölcük' ten bir kare
Çok emek isteyen ama son derece lezzetli bir yemek.Ellerine sağlık,nefis olmuş:)
YanıtlaSilenfes bir lezzet ellerine sağlık canım...tabağı yollasana bana ...acıktım galiba...tatlı iftarlar diliyorummm.
YanıtlaSilCANIM BENDE DUN YAPMISTIM..BAYILIRMMM..SENINKININ GORUNTUSU SUPER OLMUS...EMINIM LEZZETTE OYLEDIR..ELLERINE SAGLIK...
YanıtlaSilO RESIME BAYILDIM...INSANA HUZUR VERIYOR..
ellerine sağlık fatma ablacım..nefis görünüyor ee nede olsa malatyalıyız dimi =)
YanıtlaSilmuhteşem bi fotoğraf..
Anali kizliyi heryerde gordum ama hic yapmadim okadarda cok sevmeme ragmen yani seviyorum ama hic tadmadim ve tadinin nasil oldugunu hissedebiliyorum cunku anasi icli kofte oluyor kizinida yine ayni bu yondemle biz hamur koftesi deriz onu yaparim bir gun kesin yapicam insallah ellerine sagli. Bu arada sana bilgisayardan yorum yapamiyordum birde telefonla deneyim dedim bunda oldu galiba :)
YanıtlaSilnasıl güzel görünüyorr:)hiç dağılmamışlar ohh misler gibi:)
YanıtlaSilellerinize sağlık...
sevgilerimle..
İftarda kocamaaaan bir tabak yemek istiyorum bu analı kızdan.
YanıtlaSilNasılda güzel görünüyor.
Ellerine sağlık canım benim..
Öpüyorum.
Bne bu yemeğe akşam yorum bıraktım.Sen mi henüz yayınlamadın ben den mi kaynaklandı anlamadım.Herkesin kolayca yapamayacağı nefis bir yemek.Ellerine sağlık.Sevgiler:)
YanıtlaSilOfff! Marifet bunu yapmak. Hiç tadına bakmadım ama çok merak ediyorum. Umarım deneyebilirim. Ellerinize sağlık, hayırlı iftarlar...
YanıtlaSilİşte budurrr:)Ellerine sağlık Fatma'cığım.En gözde yemeğimizi burda görmekten keyif aldım.Tabi ki canımda çekti:)ellerine sağlık tam hakkıyla analı kızlı köfte olmuş.Sevgiler
YanıtlaSilAbant değil mi burası?
YanıtlaSilNe eziyetli ama sonuç değer ellerinize sağlık
YanıtlaSilselamlar fatma hanım tarifiniz yayında ellerinize saglık harika bir tarif tekrar katılmanızı beklerim ayrıca desdegin içinde teşekkürler köftende enfes olmuş
YanıtlaSil