28 Aralık 2012 Cuma

MEYVELİ CUP KEK

GEREKLİ OLANLAR:
KEK MALZEMELERİ
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 türk kahve fincanı sıvıyağ
1türk kahve fincanı tereyağı
1 orta boy elma rendesi
1 mandalina (kabuğu rendelenecek suyu sıkılacak)
1 limon kabuğu rendesi
vanilya
kabartma tozu
2 yemek kaşığı damla çikolata
2 su bardağı un
krema malzemeleri
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tepeleme un
3 yemek kaşığı şeker
1 paket kermşanti
kremanın hazırlanışı
tencereye süt  ,şeker ve unu koyup pişirelim iyice soğuyunca kremşantiyi koyup mikserle çırpalım
 KEKİN  HAZIRLANIŞI
Kabımıza şeker ve yumurtayı koyup mikserle köpürene kadar çırpalım
Diğer malzemeleri ve en  son unu ilave edip karıştıralım.
kağıt kalıpları  silikon kalıpların içine yerleştirelim .Hamurdan 2 yemek kaşığı koyup bekletmeden, önceden ısıttığımız 170 derece fırınımızda pişirelim
soğuyan cup keklerin üzerini hazırladığımız kremayla süsleyelim


15 Aralık 2012 Cumartesi

KAHVALTI DAVETİ

 

Selam olsun değerli takipçilerime .. Can dostlarıma... Güzel bir hafta sonu olsun İNŞAALLAH...Bu nefis kahvaltı masasının sahibi çok sevdiğim arkadaşım Afet hanımdır .
Arkadaşım herhalde bir gece öncesinden hiç uyumamış bunca zahmetlere katlanmış diyicem ama ...Açmalar, Isparta lokumu ,rulo börek (bu arada  da  tava böreği  ocak üzerinde kızarıyordu) sıcacık el yakıyorlardı.  Arkadaşım yaptığı işi en iyi yapanlardandır.
Her zaman için ikramları çok harika olur kendisini sevgiyle kucaklıyorum birde buradan ellerine emeğine sağlık diyorum.
Masadaki patatesli rulo börek ve Isparta lokumunun tarifini  aldım canlarım çok lezzetliydiler denemek isteyen dostlara işte tarifler
                                                                         
                                                                 ISPARTA LOKUMU
GEREKLİ OLANLAR
hamur malzemeleri
1 Su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı toz şeke
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz maya
2 yumurta  sarısı üzerine beyazı hamura konacak
gerektiği kadar un hamur kulakmemesi kıvamında olacak
iç malzeme
1/5 su bardağı tereyağı
1/5 tahin
üzerine 1 kase dövülmüş ceviz
HAZIRLANIŞI
Hamuru hazırlamak için yoğurma kabına süt.su,tuz ve mayayı koyup 5 dk mayalanmasını bekleyelim
Maya gelince yağ  ve yumurtayı da ekleyip iyice yoğuralım unu azar azar ekleyip homojen bir hamur elde edene kadar yoğuralım  5 dk dinlenmeye bırakalım
Hamuru açma tahtamızda elimizle açabildiğimiz kadar açalım  üzerine tereyağını elimizle iyice yayalım onun üzerine tahini gezdirip hertarafına gelecek şekilde sürelim ve hamuru rulo yapalım.
üç parmak eninde kesip yan yatırıp uçlarını toplayıp önce yumurta sarısına daha sonra cevize bula tepsiye dizelim önceden ısıttığımız fırınımızda üzerleri kızarana kadar pişirelim


                                                             PATATESLİ RULO BÖREK
GEREKLİ OLANLAR
4 yufka
iç harcımız
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
yarım  çay bardağı sıvı yağ
yarım çay bardağı tereyeğı
1/5 su bardağı lor peyniri
4 adet haşlanmış patates
yarım demet maydanoz
karabiber kırmızıbiber
HAZIRLANIŞI                                                             Patatesli rulo böreğin dlimlenmemiş hali
Derin bir kapta patatesleri ezip yumurtaları kıralım. Üzerine yağları lor peyniri ince kıydığımız maydanozları ve baharatları koyup iyice karıştıralım.
İlk yufkayı serip harçtan serelim üzerine ikinci yufkayı serelim tekrar harç aynı işlemi tüm yufkalar bitene kadar uygulayalım
Yufkaların yan uçlarını kapatıp rulo yapalım  dolapta 1 saat dinlendirelim
1 parmak eninde kesip  tepsiye  dizelim 250 derece  fırında kızarana kadar pişirelim.                                              



                                                                                    
                                                                       AÇMA                                                  
 
                                                                 közlenmiş kırmızı biber

13 Aralık 2012 Perşembe

ISPANAKLI PEYNİRLİ MİDYE BÖREK


 
GEREKLİ OLANLAR:
4 adet yufka
HARÇ MALZEME
2 yumurta
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
İÇ MALZEME
Yarım kilo ıspanak haşlanıp suyu sıkılacak
yarım dilim beyaz peynir
karabiber krmızıbiber tuz
HAZIRLANIŞI:


Yufkaları üst üste koyup ikiye keselim iki eşit parçayıda üst üste koyup
4 eşit barçaya bölelim üçgen şekilde
Yumurta yağ ve sütü derin bir kapta iyice çırpıp harcını hazırlayalım
haşlayıp suyunu iyice sıktığımız ıspanağı peyniri ve baharatlarınıda katıp karıştıralım iç malzememizde hazır olduktan sonra ,üçgen yufkamızdan bir tane alıp harç  malzemesini sürüp uç köşesinden aşağı doğru en dibe kadar çekelim yuvarlak olan tarafına iç malzemeden koyup bir kat çevirelim
tepsiye dizip kalan malzemedende fırçayla böreklerin üzerine sürelim ve önceden ısıtılmış 200 derece fırınımızda kızartalım











12 Aralık 2012 Çarşamba

AY ÇÖREĞİ

 

Hayırlı akşamlar can dostlarım... Sağlık, mutluluk,  birlik, beraberlik içinde hayırlı ömürler diliyorum herkese  ...Ay çöreği tarifimi vermek istedim bugün. Şekerli mayalı hamurdan yapılan lezzetleri çok seviyorum birde böyle içi ayrı dışı ayrı bir lezzette olursa... Nefis bir çörek  afiyet olsun diyorum şimdiden canlarıma sevgiyle kucaklıyorum:))
GEREKLİ OLANLAR:
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
150 gr margarin 
1 paket instan kuru maya 
1 yumurta sarısı üzerine
1 su  bardağı kuş üzümü
2 yemek kaşığı kakao
2 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz içi
bir tutam tuz
aldığı kadar un kulak memesi yumuşaklığnda hamur olacak
HAZIRLANIŞI:
Yoğurma kapımızın içine  mayayı ,tuz ve1 tatlı kaşığı şekerden  koyup  üzerine  ılık sütü ekleyelim ve 10 dk köpürüp mayalanmasını bekleyelim.
Erittiğimiz yağı ve kalan şekeri de mayalı sütün üzerine  ekleyip karıştıralım ve gerektiği kadar unu azar azar ilave edip homojen bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
Hamuru ikiye bölelim.Yarısına başka bir kapta içine kakao,üzüm,ceviz,tarçını ilave edip yoğuralım.
Sade hamurdan cevizden büyük parça koparıp çay tabağı büyüklüğünde elimizle açalım aynı şekilde kakaoludanda açıp üzerine koyalım rulo yapıp ay şeklini verip tepsiye dizelim. Üzerlerine yumurtanın sarısını çırpıp fırçayla sürelim çatalla üzerini çizelim 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim





3 Aralık 2012 Pazartesi

KABAK KREMALI KAKAOLU KURABİYE

          
Selam  can dostlarım nefis bir kurabiye tarifim var denemeniz dileğiyle  sevgiler:)

GEREKLİ OLANLAR:
HAMUR MALZEMELERİ
1 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
80 gr eritilmiş tereyağı
2 yemek kaşığı kahvaltılık çikolata
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
bir çimdik tuz
2 çay kaşığı kabartma tozu
vanilya
KREMA MALZEMELERİ:
150 gr krem peynir
1/5 çay bardağı şeker
1 su bardağı  balkabağı püresi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 Türk kahve fincanı hindistan cevizi
1 Türk kahve fincanı ince çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı zencefil
bir tutam iyice ezilmiş karanfil
vanilya
HAZIRLANIŞI:
kurabiyenin hazırlanışı
Derin yoğurma kabımıza hamur malzemelerinin tamamını koyup yoğuralım(yağı  ve çikolatayı eritip koyacaz)
hamurumuzu özleşene kadar yoğuralım.fırın tepsimize pişirme kağıdı serip kaşık yardımıyla yada daha düzgün olmasını istiyorsak krema pompasıyla ceviz büyüklüğünde sıkıp önceden ısıtığımız fırında pişirelim
fırından çıkardığımız kurabiyeleri  soğumaya bırakalım

Derin bir kaba krema malzemelerinin tamamını koyup iyice çırpalım .Hazır olan kremamızı sıkma aparatına doldurup bir kurabiyenin üzerine sıkıp diğer bir kurabiyeyle kapatalım tamamını bu şekilde bitirelim







2 Aralık 2012 Pazar

HAMSİLİ PİLAV

 
Merhabalar... Bu nefiiiss  hamsili pilavı arkadaşım Seda yapmıştı ellerine sağlık arkadaşımın .Bu lezzetli yemeği yeyince şunu düşündüm: Evet hepimiz ,daha doğrusu herkes, her  yörenin yemeğini yapar ama; yöresinin insanı daha bir farklı,daha bir lezzetli yapıyor  diye düşünüyorum ...
İşte bu hamsili pilavda öyle olmuştu. Ustasının elinden tam ölçü tam kıvam.  Resimleyip tarifini almakta bana düştü  tabiiki

Bu arada aşurelerde eksik edilmemiş. Malum bu ayda . Üstünede  birer kase aşure  yendi   offf offfff.
Bu kadarda değil görüldüğü üzre nefis açmalar,bol salata  .....Ama ben hamsili pilavın tarifini aldım  denemeniz dileğiyle
GEREKLİ OLANLAR:
1,5 kg hamsi (temizlenip kılçıkları çıkarılıp  tuzlanacak)
1,5 su bardağı pirinç(bol suyla yıkanıp süzülecek)
3 adet soğan  (küp doğranmış)
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı dolmalık üzüm(öncden yıkanmış)
1 yemek kaşığı yeni bahar
1,5 çay bardağı sıvı yağ
karabiber
tuz
HAZIRLANIŞI:
önce pilav pişiriliyor
Pilavı pişireceğimiz tavamıza yağı koyup soğanları  kavurmaya başlayalım.
Fıstıklarda ilave edilip, pembeleşene kadar kavuralım
Pirinci de ekleyip  biraz daha kavuralım.
Üzümleride ilave edip pilavımızın suyunu ayarlı  koyalım ve pişirelim.
Suyunu çektikten sonra ocağı kapatıp demlenmeye bırakalım.
Bu arada yenibaharınıda ilave edip karıştıralım... Pilavımız hazır.

Dikdörtgen borcam kabımızın her tarafını iyice yağlayalım.
Tepsimizin taban ve yanlarını tamamen kapatacak şekilde sıkı sıkı balıklarımızı yerleştirelim (sırtları tepsiye gelecek şekilde)
Pilavımızın tamamını balıkların üzerine gelecek şekilde yayalım .
Kalan hamsileride sırtları  üste gelecek şekilde aralıksız bir şekilde dizelim.
Resimdede görüldüğü gibi.
Önceden ısıttığımız 200 derece fırınımızda üzeri kızarana kadar pişirelim,