14 Kasım 2011 Pazartesi

ISPANAKLI İÇLİ KÖFTE

                                 
 Sevgili dostlarım))canlarım)) herkese sevgi, saygı ve selamlarımı  gönderiyorum ...Bayramdı seyrandı derken işten güçten başımı kaldırıp (birazda tembellikten:)yemeklerimi yayınlayamadım ...Neyse bu gün şöyle bir silkelendim... Baktım bloglar harıl harıl tarifler veriyor, kalk dedim kendi kendime, birikti tarifler...  Yayınla içli köftelerini ver tarifini :))))Burda kendimi gaza getiriyorum:))neyse işe koyulayım bariii...)))

                                       


GEREKLİ OLANLAR:
HAMURU İÇİN:
3 su bardağı yarma bulguru
1 çay bardağı çiğ köftelik bulgur
1/5 su bardağı ılık su(yoğururken su ilavesi gerekir.. gerektiği kadar kullanalım hamur neçok sert nede çok yumuşak olmayacak)
tuz
İÇ MALZEME:
500 gr ıspanak ayıklanıp,yıkanıp doğranmış                                          
500gr yağlı kıyma
2 adet iri boy küp doğranmış soğan
3 yemek kaşığı tereyağ (sıvı yağ olmaz)
karabiber,kırmızıbiber ,tuz
ÜZERİ İÇİN:
3yemek kaşığı tereyağı
2çay kaşığı kırmızıbiber
HAZIRLANIŞI:
Öncelikle iç malzemeyi hazırlayalım...Ispanağı yıkayıp doğrayalım. Kendi suyunda öldürüp suyunu ,iyice avcumuzun içinde sıkalım..                                                                                                                                                                                                                            
Diğer tarafta; kavuracağımız tavaya yağı,küp doğradığımız soğanları ve            kıymayı koyup iyice kavuralım kavurma işlemi sırasında ocağın altı hızlı açık olsun ki et sulanmadan kavrulsun.
Et ve soğanlar kavrulunca ıspanağıda içine koyalım tuz ve baharatları da ilave edip bir iki dak daha kavurup kenara alalım soğumaya bırakalım. (iç malzeme kullanılacağı zaman iyice soğumuş bütün yağı donmuş şekilde olmalı ).
Hamur yoğuracağımız  kabımıza yarma ve çiğköftelik bulguru karıştırıp tuzunuda ilave edip 1/5 su bardağı ılık suyu buglurların üzerine döküp 5 dk kadar şişmesini bekleyelim
Daha sonra hamuru iyice yoğuralım.... 5 dk kadar.... Hamur kuru olursa, bir kaseye su koyup ,elimizi batırarak yoğuralım.
Hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp içli köfte tekniğiyle açalım iç malzemeden bolca koyup ağzını avcumuzun içinde yuvarlayarak kapatalım.Tepsiye dizelim. Bütün hamur bittikten sonra ,büyük bir tencerede su kaynatalım köfteleri atmadan önce suyun içine tuz ve birkaç tane limontuzu koyalım (dağılmasın diye) içli köfteleri kaynayan suya atıp 15 dk kadar pişirelim...
Pişen köfteleri  süzgeçli kaşıkla servis tabağına alalım ... küçük yağ tavasında 3 kaşık tereyağını eritip kırmızıbiberide katıp içli köftelerimizin üzerine gezdirelim ....:)))))

NOT:         (resimde görünen bulgur.. eğer bunu bulamasanız  2 ölçü çiğ köftelik bulgura 1 ölçü un katarakta yapabilirsiniz                                                             

23 yorum:

  1. Cok guzel olmus ellerine saglik
    Daha once ispanakli tarifini gormemistim hic cesaretim yok yapamayacagimi dusunup denemedim cok severim afiyet olsun
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Nefis nefis ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. ne güzel anlatmıssınız ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  4. Ispanağıda çok severim,içli köfteyide..Heleki böylede güzel yapılmışsa,eminim nefis olmuştur.ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Fatma hanim masallah kalkıp üşenmeden içli köfte yapmışsınız harika. Blogda maşallah kimse durmuyor tarifler yazılar. Ne güzel vakit bulabiliyorlar. Benim bir sürü tarifim var ama vakit yok yayın için.
    elinize saglık sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Cok güzel görünüyor ellerinize saglik afiyetler olsun .

    YanıtlaSil
  7. Hoşgeldiniz :)
    Çok güzel yapmışsınız lakin bu saatte canım içli köfte çekti :)
    Ispanaklısını hiç yemedim fakat,eminim çok güzeldir,nefistir..
    Cesaretimi toplayabilirsem,ilk fırsatta denemeli afiyetle yemeli,kulaklarınızı çınlatmalıyım :)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. Hiç ıspanaklısını görmemiştim. Ama eminim enfestirr.
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  9. İyi yaptın canım benim..
    Zaten yeterince tembellik ettin dimi ama..:))
    Bundan sonra durmak yok..
    Ahh olucaktı şimdi üç, beş tane gece yarısı demez yerdim..
    Ellerine sağlık canısı..
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. enfes bir lezzet..çok severim.ellerine sağlık fatmacım...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. Fatmacım yine döktürmüşsün :) Ispanaklı içli köfte vejeteryanlar için de alternatif olabilir.Tabi kıymasız haliyle.ellerine sağlık canım öpüyorum.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. mmm tadı nasıldır kim bilir:) ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Ablacım, hoşgeldin sefalar getirdin.Ayrıca tarifinde ayrı bir güzel.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. bu köfteyi Malatyalıların dışında pek kimse bilmez çok canım çekti yarmam yok olsaydı hemen mutfağa dalacaktım ellerine sağlık arkadaşım nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  15. cok güzel ayrıntılı anlatmışssın canım benim:))))
    ellerine saglık sen yaparsında güzel olmazmı:???

    yüregine,ellerine,emegine saglık canımmm
    sevgilerimle:))))))

    YanıtlaSil
  16. asla yapmayacagim ama seve seve yiyecegim bir tat:)

    YanıtlaSil
  17. Harika olmuş, ben de çok severim ama yapamam, teyzeme rica edeyim de geldiğinde birlikte yapalım, ıspanaklı olması daha bir hoş omuş, ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. ıspanaklısını hiç duymamıştım eminim nefistir görüntüleri harika
    ellerine sağlık
    kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Icli koftenin ispanaklisini ne duydum ne yedim ama eminim superdir..

    YanıtlaSil
  20. Ne kadar da ince açmışsınız, ellerinize sağlık.
    Yiyenlere de afiyet olsun.
    Ispanaklısını ne zamandır denemek istiyorum, çok güzel görünüyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. hem ıspanak hemde içli köfte olarak çok severim ben..
    Sabah sabah ağzım sulandı ellerine sağlık çok iştah açıcı görünüyor..

    YanıtlaSil
  22. Fatmacım ellerine sağlık,içli köfteyi ıspanaklı denememiştim,harika bir fikir çok beğendim...Su böreği yufkasını sormuşsun canım üzerindeki tarife göre aynen normal su böreği yaparken yufkaları nasıl haşlıyorsan öyle haşlıyorsun ama benim bu tarifimde haşlamak yok sadece kuru kuru yufkaları döşeyip arasına iç malzemeyi koyup dilimliyorsun,sonra süt-su-yağ karışımını kaynatıp üzerine döküp,yumurta sarısını da sürerek kızartıyorsun,bu kadar....

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum