17 Eylül 2011 Cumartesi

KARA LAHANA DOLMASI

GEREKLİ OLANLAR:

  • kara lahana:  mikatrı  hesaplıyamıyorum(destelenmiş olarak aldım )
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 iri boy kuru soğan (biri suyu hazırlanırken kullanılacak)
  • yarım deste maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 4 yemek kaşığı salça(2 kaşık suyu hazırlanırken kullanılacak)
  • 1 su bardağı sıvı yağ veya zeytin yağı( yarım çay bardağı  suyu hazırlamak için  kullanılacak)
  • karabiber, kırmızıbiber, tuz 
  • 3 su bardağı su 
HAZIRLANIŞI: 

  • Lahanaları  büyük bir tencereye su koyup haşlayalım çok erimemesine dikkat edelim.haşlanınca süzüp musluğun altında tutup bol su gezdirelim hatta biraz suda bekletelim 5,10 dk kadar
  • Diğer tarafta içi hazırlamak için, soğanın birini küp doğrayıp tavaya koyalım yağını ilave edip pembeleşene kadar kavuralım.Pirinç ve bulgurları  yıkayıp ekleyelim 2 yemek kaşığı salçayıda katıp bir iki daha çevirip yarım su bardağı su koyup 5 dk demlendirelim.Dinlenince ince kıydığımız maydanoz tuz ve baharatlarıda katalım .
  • Lahana yapraklarının sert damarlarını bıçak yardımıyla çıkarıp iç malzemeden yeteri kadar koyup saralım .Büyük yaprakları ikiye veya üçede böle biliriz.
  • Sarma işlemi bittikten sonra ,ayrı bir tavada yarım çay bardağı zeytin yağını koyup diğer soğanı halka doğrayıp hafif kavuralım  kalan iki yemek kaşığı salcayı da ilave edip 3 su bardağı su koyup kaynatalım
  • soğanlı salçalı su kaynayınca lahananın üzerine dökelim .lahanaların üzerine porselen tapak kapatalım 1  1,5   saat kısık ateşte pişirelim.

17 yorum:

  1. Nefis olmuş harika görünüyor ellerine sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  2. Fatmacım görünce canım nasıl çekti anlatamam özlemişim yaz gelince kara lahanayı sık pişirmiyorum görüntü muhteşem ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  3. dolmanin her turlusnu cok severimm
    Eline saglik sekercim enfes olmus
    Sefa

    YanıtlaSil
  4. Fatma'cığım ellerine sağlık.Çok lezzetli görünüyor.Sevgiler mutlu pazarlar:)

    YanıtlaSil
  5. geçerken açık olan kapıdan bir baktımda,
    ah dedim nasıl hayır denir bu tabağa :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. annemde çok yapardı canım.yoğurtla harika olur.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  7. oyy memleketumun sarmasi.bayılırım bir trabzonlu olarak.biz mısır yarması ilede yaparız.içine kuşbaşı etde koyarız.oda şahane olur.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. aman Allahım memleketimin kokusu geldi burnuma..giresunluyum bende kayınvalidm ve annem harika yapar bu dolmayı..mmm bana yollasınız hepsini..:))ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  9. Daha önce hiç denemediğim bir yemek fakat methi de meşhur senin ellerinden çıkınca Fatmacığım eminim daha lezzetli olmuştur.

    YanıtlaSil
  10. fatmacım bende resim görünmüyor ama enfes olduğuna eminim..teyzem çok yapardı..

    YanıtlaSil
  11. of enfes görünüyor!! :) fatmacim ellerine emegine saglik cok lezziz görünüyor.. sifalar olsun insallah.. sicacik sevgilerle

    YanıtlaSil
  12. Oyy dolmalar,sarmalar hepsine bayılıyorum ama epey oldu yemeyeli..
    Can çektiriyor canım benim..
    Yoğurtla doyamam yemeye..
    Ellerine sağlık.
    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  13. Trabzonlu arkadsimda cok yemisimdir bende yapiyorum ama onlarinki baska lezzetli oluyor
    sizinki lahana sarmasi da nefis görünüyor elinize saglik

    YanıtlaSil
  14. Arkadaşım Malatyalı, sık yapardı, ellerine sağlık, çok canım çekti yaa...

    YanıtlaSil
  15. süpeeer görünüyor.

    YanıtlaSil
  16. offff yani çok güzel görünüyooo, ellerinize saglik !!!

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum