19 Nisan 2011 Salı

SIKMA KÖFTE

 Malatya yöresinin nefis yemeklerinden SIKMA KÖFTE tarifini vermek istiyorum .Yemeğimiz ismini köftelerin avuç içerisinde yuvarlanırken bastırılmasından dolayı  almıştır.Tabiki Malatya nın bütün köftelerinde olduğu gibi bu köftede biraz oyalayıcı el mahareti isteyen bir yemek . Malatya lılar en az haftada bir kere bulgurlu yemekler, malum köfteler yemeyince karnımız doymuyor  .Napalım böyle işte.                                                                                
                                                                                                           MALZEMELER:
KÖFTE HAMURU İÇİN:
2 Su bardağı yarma bulgur(siz eğer bulamassanız 1,5 su bardağı kısırlık bulgur yarım su bardağı un karıştırarak kullana bilirsiniz)
SOS MALZEMELERİ
1 İri boy soğan
1 Yemek kaşığı biber salçası
2 tane yeşil biber
1 orta boy domates(veya domates salçası)
Yarım demet maydanoz
2 Yemek kaşığı sıvı yağ,
2Yemek kaşığı tere yağı
Tuz ,karabiber, kırmızıbiber
YAPILIŞI:
Önce hamur kabımıza yarma bulgur umuzu koyalım ,tuzunu katalım azar, azar su ilave ederek çok yumuşak olmayacak şekilde, hamurumuzu yoğuralım.Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar alıp avcumuzun ortasında yuvarlayıp,sonunda hafif bastırıp bir kaba doldurmaya başlayalım bu işlemi hamur bitene kadar yapalım.
Hamurumuzun yuvarlama işi bittikten sonra .Büyük bir tencerede su kaynatalım biraz içerisine tuz atalım köfteleri koyup haşlatalım tahminen 15,20dk yeterlidir .köfteleri süzüp bekletelim.
Tavamıza yağı koyalım ,soğanı küçük küp şeklinde doğrayalım.Bir taraftan kavurmaya başlayalım arkasından biberleri minik doğrayıp koyalım kavrulunca domatesleri de küp doğrayıp katalım salçayı baharatları da ilave edip bu karışıma köfteleride katıp bir iki çevirelim ,ocağımızı kapatalım .CACIK VE TURŞU EŞLİĞİNDE SERFİS EDELİM AFİYETLER OLSUN:))))                    

18 Nisan 2011 Pazartesi

EVDE DÜRÜM DÖNER

 Merhaba dostlarım herkese mutlu güzel bir hafta dileyerek,  evde yaptığım dürüm dönerimi size tarif etmek istiyorum .
Önce derin dondurucuda bütün olarak sakladığım etimi hafif çözdürüp ince ince dilimliyorum                                          

   Hafif yağ koyarak tavada da önce hızlı ateşte (sulanmasın diye ) daha sonra kısık ateşte iyice kızarıyorum.

 Dürüm lavaşlarımızı yapmak için ;
.2 su bardağı un
.1 çay kaşığından az kabartma tozu
.1 çay kaşığından az tuz koyarak kıvamlı güzel bir hamur yoğuralım hamurdan cevizden büyük parçalar alıp  unlayarak tavamızın büyüklüğü kadar ve ince bir şekilde açalım

                                                            
Teflon tavamızda kısık ateş ocağımız da alt üste ederek  pişirelim.


Lavaşlarımız kullanacağımız zamana kadar kuruyabilir kullanmadan önce bir bez üzerinde tek tek su çiliyerek ıslatıp beze saralım dürüm yapmak için kullanalım. :)

17 Nisan 2011 Pazar

YOĞURTLU SOĞUK ÇORBA


Merhaba sevgili dostlarım bugün size memleketimin güzel mi güzel bir çorbasını sunmak istiyorum .Değişiklik yapayım istedim evdekilere özlemişiz bayağıda .Bu çorba aslında daha çok yazın tercih edilen bir çorbadır. Yazın çok sıcaklarında içine buz katılarakta yenir.Özel günlerimizin de çorbasıdır düğünlerde bayramlarda genelde bütün evlerde pişer yoğurtlu çorba.Bol naneli, yada bol reyhan kullanılır her ikiside çok güzel olur. 
Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun
MALZEMELER:  
  • 2 Su bardağı dövme(akşamdan ıslatılmış)
  • 1 Su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)
  • 500 gr yoğurt
  • Tuz, isteğe bağlı olarakta reyhan veya nane 
  • arzuya göre üzeri için kırmızı biber
YAPILIŞI:
Düdüklü tencerede dövme ve nohutları haşlayalım(düdüklü tencerenizin kullanım kurallarına uyarak)dövme ve nohut pişip  iyice soğuduktan sonra, yoğurt , nane ve tuzunu katıp karıştıralım istediğimiz gibi servis yapalım

15 Nisan 2011 Cuma

ETLİ NOHUT



Merhaba dostlar bu gün size nohut yemeğinin tarifini vermek istiyorum,   Ben nohut larımı çok önceden düdüklüde haşlayıp derin dondurucuya koyuyorum .lazım olduğunda hazır oluyor .Eğer siz öyle yapmıyorsanız bir gece önceden ıslatırsanız pişirmesi kolay olur .Ben kendi yaptığım miktarın ölçüleriyle veriyorum tabiki siz kendi ölçülerinize göre ayarlayabilirsiniz .herkese şimdiden afiyet olsun
MALZEMELER:

  • 3 Su bardağı nohut(önceden ıslatılmış ,ben önceden düdüklüde haşladım)
  • 500g kuşbaşı et
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1Yemek kaşığı tereyağı
  • 1Yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1İri soğan
  • Tuz, karabiber ,kırmızıbiber
YAPILIŞI:
Öncelikle etimizi yıkayıp iyice pişirelim (düdüklüde pişirirsek daha çabuk olur.bunun için de ,eti düdüklüye koyup üzerine bir su bardağı da su ekleyip, kapağını kapatalım.buhar vermeye başlayınca mandalı indirip, sonra  altını kısıp  15 dk pişirelim buharı tamamen bittikten sonra  mandalı kaldırıp iyice havasını boşaltıp kapağını açalım)
Yemegimizi pişireceğimiz tencereye yağlarımızı koyalım,üzerine soğanı küçük doğaryalım,ve kavuralım hafif pembeleşince salçaları koyalım,pişmiş eti de koyup şöyle bir çevirelim önceden haşlayıp suyunu süzdüğümüz nohutlarıda ekleyip, baharat ve tuzu, 3 su bardağı kaynamış suyunu ilave edip 10 dk pişirip ocağı kapatalım

VE MİİMM

Aşk nasip işidir, hesap işi değil..Aşk adayıştır, arayış değil!..Sen adanmışsan ve yanmışsan bu uğurda aşk seni bulmaya gelir!..
Şuan kendi ruh halinizi anlatan, bir ezginin melodisiyle yada bir şiirin satırlarıyla yada bir veciz sözle yadaaa bir resimle aktarınız seçim sizin hangisini istiyorsanız :) DİYE SEVGİLİ SELİNKA BENİ MİMLEMİŞ ..
                 
Sevgili SELİNKA şu an da bu ruhaniyetteyim sevgiler  canım  ilk defa mimleniyorum ne olup bittiğini pek bilemiyorum .
Bende :
UMUT SEPETİME
HASRETİME
HAYATIN TATLARINA
İNCİ İLE DÜNDEN BUGÜNE
DİLEKHANIMINMUTVAĞINA
MUTFAKTA NAZ a gönderiyorum

14 Nisan 2011 Perşembe


δelamun Alєyküm Günaydın Dostlar Allah İşinizi Vє İşimizi Rast Gєtirsin..Günümüz Hayır Ve ßєrєkєtle Dolsun

13 Nisan 2011 Çarşamba

MÜCVER

MALZEMELER:

  • 5 Adet kabak
  • 1 Küçük soğan
  • 1 Küçük kase lor veya peynir rendesi ikisi karışıkta olabilir
  • 1 Tutam maydanoz
  • 2 Yumurta
  • karabiber ,kırmızıbiber tuz 
  • 1 Paket kabartma tozu
  • 2,5 Su bardağı un
  • KIZARTMAK İÇİN YAĞ(bol yağda olursa daha iyi kızarır)
YAPILIŞI:
Kabakları yıkayıp rendeleyelim,iyice suyunu sıkalım,üzerine soğanı rendeleyelim.maydanozları minik doğrayalım diğer malzemelerin de hepsini katıp karıştıralım .Tavamıza yağı koyup ısınınca , karışımdan kaşık kaşık koyup kızartalım

12 Nisan 2011 Salı

SUCUKLU TARHANA ÇORBASI



Kar yağınca canım şöyle  tarhana çorbası yapmak istedi .çok ta iyi oldu ohhh mis gibi sıcacık içtik.

  • MALZEMELER:
  • 4 Yemek kaşığı toz tarhana(bir kasede önceden ıslatıyorum)
  • 2 Yemek kaşığı tere yağı
  • 1 Çay bardağı minicik doğranmış sucuk(İsteğe bağlı )
  • 2Yemek kaşığı salça
  • 6 Su bardağı su
  • karabiber ,kırmızı biber,nane, tuz
  • YAPILIŞI:
  1. Tencereyi ocağa koyalım. Yağı ,salçayı baharatları da ekleyip karıştıralım.Suyunu ilave edip kaynayınca tarhanayı ve sucuk larıda koyup karıştıralım . Sonra 10 dk daha kaynatıp ocağımızı kapatalım afiyet olsun:)

BAHAR GELMİŞTİ HANİİİ

Sabah böyle güzel bir karla uyandım.şaşkın şaşkınım, okullar tatil edildimi yoksa, haberlere bakayım :):)

  

 Allahım bu ne inanamadım ,bir o pencereden, bir bu pencereden bakıyorum, bu gerçek lapa lapa kar yağıyor.

Ben aşağıya kar oynamaya iniyorum .

11 Nisan 2011 Pazartesi

TATLI KABAK TOPLARI

Herkese merhabalar diyorum. Güzel haftalar diliyorum, mutlu günleriniz olsun inşallah dostlarım.Size güzel bir tarif vereceğim. İnanıyorum ki bunu çocuklar çok sevecekler.Hadi bakalım şimdi kabak tatlısını bon bon lara dönüştürelim.

  • MALZEMELER:
  • 6 Dilim pişmiş kabak tatlısı( doğranmış olarak altı dilim)
  • 1 Su bardağı ufalanmış pötibör bisküvi
  • 1 Yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 Çay bardağı ceviz içi (olmasada olur)
  • 2 Yemek kaşığı hazırlanmış krem şanti
  • BULAMAK İÇİN HİNDİSTAN CEVİZİ:(tahmini bir su bardağı)
  • YAPILIŞI:
  • Derin bir kapta bütün malzemeleri iyice karıştıralım .avcumuzda cevizden büyük toplar yapalım hindistan cevizine bulayıp, bir saat dinlendirip ,servis yapalım.

10 Nisan 2011 Pazar

YAĞMUR YAĞMUR GÜZEL YAĞMUR


 Çok istedim güzel güneşli bir hafta sonu olsun diye ama  yağmur yağmur .Olsun Allah'ımıza şükürler olsun bereket inşallah güneşli değil ama genede çok güzel bir gün. Huzur köşemden yağan yağmuru seyrediyorum eşimle harika bir manzara   tavşan kanı çayımızı  yudumlayarak güzel sohbet eşliğinde .yağmur
çam ağaçlarını yıkıyor, yeşiller daha güzel  canlı  bir yeşil oldu .Ohhh miiissss gibi^^^^
KALANLARI DEĞERLENDİRDİM:

.Sabah uyandığımda bu havada değildim tabiii  gözlerimi zor açtım:( .doğru mutfağa ,yok canım önce elimi ,yüzümü  yıkadım ,çaydanlığı ocağa koydum dolabın önüne geçtim. ne yapabilirim kahvaltıya diye baktım şöyle bir .Tabağın içinde 3 tane haşlanmış patates .küçük bir kasede lor ve peynir karışımı içinde karabiber, kırmızı biber, maydanoz var.Fikrim geldi birden hemen derin bir kap çıkardım patatesleri rende ledim kasedeki peynirleride koydum 2 yumurta ,2 yemek kaşığı sıvıyağ ı ekleyip şöyle bir karıştırıp tavaya boşalttım kaşığım la güzelce düzelttim üzerini, uygun bir kapak kapattım .kısık ateşte alt üst ederek pişirdim. uyduruk olduğu içinmi yoksa kalanlar ziyan olmasın diye yaptığım içinmi bilmem çok nefis çok güzel oldu .:)



Bu kadarla da yetinmedim hemen 3 yumurta haşlayıp
  • soyup tabağa dilimledim .maydanoz,dereotu,yeşil soğanı da güzelce yıkayıp doğradım.Üzerine karabiber ,kırmızıbiber, tuz ve de limon döküp onuda sofraya koyunca sanki ilk defa böyle bir şey yapıyormuşum gibi her bir ağızdan o o o lar ...sevineyim mi,kızayımmı sabah sabah bilemedim herkese afiyet olsun dedim hanım hanımcık o kadar:)

8 Nisan 2011 Cuma

PEYNİRLİ KUNDAK

 Herkese bol güneşli eğlenceli  huzur ve mutluluk dolu bir haftasonu diliyorum .kahvaltıya peynirli kundak yaparsanız  eğlence ve mutluluk iki katına çıkar  benden söylemesi:)

MALZEMELER:
1 Paket margarin
1 Paket kabartma tozu
1 Çay bardağı yoğurt
1 Çay bardağı sıvı yağ
1Yemek kaşığı sirke
1 Çay kaşığı tuz
2 Yumurta
Alabildiği kadar un hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak.
İÇİNE BEYAZ PEYNİR
YAPILIŞI:
Yoğurma kabımıza bütün malzemeleri koyalım (yumurtanın birinin sarısını üzerine ayıralım )alabildiği kadarda un ekleyip yoğuralım.kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim .Hamurdan büyük parçalar alıp merdaneyle 1cm kalınlığında açalım .
kareler keselim ortalarına peynir koyup karşılıklı uçları birleştirelim üzerine yumurta sarını sürüp çörekotu veya susam döküp  fırınımızın en yüksek derecesinde kızartalım .

ZEYTİNYAĞLI PIRASA


  • Bütün dostlara merhabalar  herkese ğüzel mutlu neşeli  bir haftasonu geçirmelerini diliyorum .komşum bana bu gün köyünden tabiricaizse su gibi tamamen organik pırasalar getirmiş yanında mis gibi maydanozlar .çook sevindim agzımda teşşekkür kalmadı hepsini sundum .Hemen pırasacıklarımı aldım .bir güzel ayıklayıp pişirdim çok lezzetliydi nefisti bide burdan teşekkür ediyorum sevgili komşuma.

MALZEMELER:
1 kg pırasa
2 orta boy havuç
1 tatlı kaşığı salça (isteğe bağlı)
yarım su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytin yağı
yeteri kadar tuz
 piştikten sonra arzuya göre limon
YAPILIŞI:
Pırasaları ve ,havuçları  yıkayıp küçük doğrayalım ,terncereye koyalım yağını ilave edip salçayıda koyup tuzunu ekleyip kapağını kapatalım .kısık ateşte 10,15 dk pişirelim sonra pirinçler yıkayıp koyalım. iki kasede su ilava edip pirinçler açılana kadar pişirelim .isteğe bağlı olarak krmızıbiber ve limon ekleyerek servis yapalım..

7 Nisan 2011 Perşembe

BİRAZDA EL İŞİ




Misafirlerim, dost ziyaretlerim derken , bu aralar birde dantel örmek istedi canım .Daha doğrusu örneği görünce bayıııllldııım .Birazda basit olduğu için bayıldım .Aman  boş oturmayayım havlu kenarı olsun öreyim dedim .Benim kızım yok öyle çok çeyizle uğraşma gibi bir merakımda yok. Gerçi anacım bizim buralarda hanımlar işi abarttıkça abartılar  bir çeyiz yapmalar.  Artık erkek anneleride harıl harıl  çeyiz yapıyorlar. Yok otuztane havlu kenarı, yok altmış
tane patik aman kaçtane pike takımları  say say bitmez. Ya boş durmak tan iyidir tabide ' ama bu kadarda abartmamak lazım diyorum  .Bilmiyorum sizler ne dersiniz  Benim oğlanlar evde kalacaklar galiba çok çeyizleriyook amanıııın  napacuuz :):):):)

5 Nisan 2011 Salı

AKŞAMA MİSAFİRİM VAR

Tabiki menüm bu kadar değildi .çiğköfte ve patates topları da vardı onlar taze olsunlar diye son anda yapıldı ben o telaşım içinde onların resmini çekemedim şimdi  tariflerimi vereyim.
MİLFÖY  HAMURUYLA ÇİÇEK BÖREK
KREMŞANTİLİ KURABİYE
RULO PASTA(tarif daha sonra)





    MİLFÖY ÇİÇEK BÖREK
12 milföy hamur
1 yumurta
peynirli iç(peyniri rendele maydanoz doğra, karabiber kırmızı biber koy karıştır.)
milföy hamuru köşelerden 1cm içten bıçakla çiz . iç malzeme koy köşelerden çekip uçları birleştir .  dışarda kalan uçlarıda bir araya getir birleştir tepsiye koy üzerine yumurta sarısı sür  ve250 derecedeki önceden ısıtılmış fırında kızartalım
                                                                                                                                                                                                                    

















    KREMŞANTİLİ KURABİYE( tarif cafe portakal )
1 paket toz kremşanti
1 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
yarım şişe DR.OTKER limon aroması
Bütün malzemeler karıştırıp yoğuralım .çeviz büyüklüğünde parçalar alıp avcumuzda yuvarlayıp istediğimz şekiller verip tepsiye dizelim (tarif de yuvarlak yapılmıştı ben böyle şekil verdim)Orta hararetli fırında pembeleşene kadar kızartalım.piştikten sonra üzerine pudra şekeri dökelim.                                    

3 Nisan 2011 Pazar

MANTI ÇORBASI

  Melih ,imin en sevdiği yemeklerden biri haftanın beş günü yese of demez cancağızım  eh ana yüreği dayanırmı  hiç. Bir kere söylesin üşenmem yaparım .Bu günde öyle bir gün hemen koyuldum hamur yoğurmaya bitaraftan içi hazırlıyorum . Derken açtım hamurumu güya minik kesmeye gayret ettim ama birazda mahsuscuktan iri yaptım. Çünki bugün pazar hiç bir komşudan yardım alamayacağım ondan. Minci mincik koydum etleri ..kapatıverdim bir bir ,sonlara gelince artık ,başım dönmeye başlamıştı azbuz yapmamışım canım .Neyse dolaba atarım hazır olur başka zamana.                                                                                      

                                                                                      
       Bittide pişirme aşamasına geçtim  nihayet .                                                                                                                                                                          
                                                                                    
                                                                                                                                                                                 
                                                                                                        

  MALZEMELER:
HAMUR MALZEMESİ:

  • 5 Su bardağı un
  • 3 Yumurta
  • Tuz gerektiği kadar su hamur  kulak memesinden biraz sert olacak 
İÇ MALZEME
  • 500g orta yağlı kıyma
  • 1 İri soğan
  • Tuz karabiber ,kırmızı biber 
SUYU  İÇİN:
  •  3 Yemek kaşığı domates salçası
  • 3 Yemek kaşığı tere yağ  veya 1 çay bardağı sıvı yağ da olabilir
  • 1 Yemek kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
  • Tuz
YAPILIŞI:
  • Önce hamur malzemelerini yoğurma kabımıza koyup  hamurumuzu hazırlayalım.  Beş dakika dinlenirse hamur daha güzel açılır.Başka bir kapta eti,soganı rendeleyelim,baharatları koyup onuda yoğurup hazırlayalım.Resimde görüldüğü gibi hamurları 1cm kalınlığında açıp küçük kareler kesip. Etli hamurdan parçalar alıp karelerin üzerlerine koyup uçlarını birbirine getirip yapıştıralım böylelikle hamuru ve eti bitirelim.Sıra suyunun hazırlanmasında tenceremize yağı salçayı koyup karıştıralım nane,sumak ve tuzunu katalım  gerektiği kadar suyunu  koyalım  biriki taşım kaynasın sonra mantıları dökelim 10,15dk kaynatalım çorbamız pişti itediğimiz gibi servis yapalım.

MERCİMEKLİ GALETA UNLU BÖREK


Öncelikle herkese neşeli pazarlar diliyorum .Bende pazar kahvaltımızı  neşelendirmek için bu  güzel böreği yaptım.Çok güzel oldu tarifini cafe portakal dan aldım .O kıymalı yapmış ben kıyma koymadım 
  • kıymasız tarif
  • MALZEMELER:
  • 3 Adet yufka(24 adet üçgen kes)
1 Su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 kuru soğan
  • Tuz ,karabiber,kırmızıbiber
  • 3yemek kaşığı zeytin yağı
  • BULAMAK İÇİN:
  • 2 Yumurta
  • galeta unu
  • YAPILIŞI:

  1. Tavamıza yağı koyalım soğanları küçük doğrayıp kavuralım mercimek ve baharatlarıda koyup karıştıralım .kesilen yufkaların içine malzeme koyup sıgara böreği gibi saralım.(ben yufkaları önce ilkini serip yağladım ikinci yufkayı serip aynı işlemi uyguladım üçüncü yufkayı serip öyle kestim tek tek yağlamama gerek kalmadı )önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp .tepsiye dizip nar gibi kızartalım .Harika oldu.


2 Nisan 2011 Cumartesi

DOMATESLİ ET KAVURMA (biz domates kebabı da diyoruz)

Kolay pratik et yemeklerimizden bizimkiler çok seviyor malum et obur olduklarından kendileri !! Ben bu tarifimideTARİFKOLİK  İN 45 dk yemek etkinliğine gönderiyorum.

  • MALZEMELER:
  • 1 kg kuşbaşı et
  • 4 adet yeşil biber
  • 4adet domates
  • 1Çay bardağı sıvı yağ
  • 1 İri boy soğan
  • 2 Diş sarımısak
  • Tuz karabiber ,kırmızıbiber ,kimyon( bir çay kaşığı yeterlidir).
  • YAPILIŞI:
  • Önce eti pişirelim düdüklü tencerede pişirirsek daha kolay  zaman tasarrufuda olur .Düdüklü tencereye etleri koyalım.1 su bardağı da su koyup 20dk pişirelim .Tavamıza yağı koyup soğanları küp küp küçük doğrayalım.etleri de koyup soğanla beraber hafif kavurmaya başlayalım ,sonra biberleri küp dorayıp içine koyalım onlarla beraberde kavrulmaya devam etsin.en sonunda domatesleri küp doğrayıp katalım baharatları da katalım domateslerde iyice piştikten sonra yemek hazır.AFİYET ŞEKER OLSUN YAPIP YİYENLERE:):)

31 Mart 2011 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KURU DOLMA

Kurutmalıkları bitirelim artık yaz geliyor. Bende baharı görmeden yaza atlıyorum ,ama bu senede kışı görmeden bahar geldi. Ondan galiba.Mevsimleri karıştırdık,artık kurutmadamı yapmayacağız yoksa bu gidişle.Önceden yazın sebze ve meyvesi farklıydı, kışın ki farklı ,şimdi ise her mevsim her meyve ve sebze var.

  • Varda...Ne tadı var ne tuzu bütün sebze ve meyve ler özelliklerini yitirmiş haldeler.Artik onlardan kurutmalıklar bile lezzetli olmuyor. Bilmiyorum fakedeniniz varmı ben özellikle patlıcanı önceden ıslayıp haşladığım halde genede eskisi gibi iyi pişiremiyorum.Daha doğrusu pişmiyorlar.Kendimce karar alıyorum mevsim sebzeleri alacam diyorum ki zaten  dışındakileri almam eee onlar çokmu iyi dolapta soluyor renkleri.O önceden olan mis gibi kokuları yok.Ya olması gerektiğinden iri ya sünger gibi içine çöküyorlar. Ispanağın, maydanozun yaprakları büyüteç altındaymış gibi.Amaan nerden geldim buralara bıktık artık bu mevzuları konuşmaktan ,yazmaktan ,okumaktan neyse ben tarifimi vereyim size.
  • MALZEMELER:
  • 10 , 12 tane kuru biber
  • 10, 12 tane kuru patlıcan
  • 2 Su bardağı pirinç
  • 2 İri boy soğan
  •  2 Su bardağı zeytin yağı
  • 2 Yemek kaşığı erik ekşisi
     nar veya sumak ekşi side olur
  • 1 Yemek kaşığı nane
  • Karabiber ,kırmızıbiber, tuz
  • 1Yemek kaşığı domates salçası
  • 1 Yemek kaşığı biber salçası
  • 1Su bardağı su(iç malzemeye konacak)
  • YAPILIŞI:
  • Kurutmalar akşamdan ıslanır ertesi gün 5 dk kaynatılır ve süzülür .İçi hazırlayacağımız kapta pirinçleri yıkayalım soğanları çok minik doğrayalım bütün baharatları yağı salçaları ve ekşisini koyup bir su bardağı da su koyup iyice karıştıralım.dolmaları tek tek dolduralım fazla iç koymasak daha iyi içi pişer,tencereye önce patlıcanları daha sonra biberleri yerleştirip üzerini aşana kadar su koyup  kaynayana kadar ocağın altını açıp kaynadıktan sonra kısıp dolmalarımızı  pişirelim .

29 Mart 2011 Salı

GÖNÜL NE HAŞHAŞLIBÖREK İSTER NE ELMALI PASTA GÖNÜL HEPSİNDEN İSTER BECERİKLİ KARDEŞİM





Canım arkadaşım Seda da toplandık bu gün bütün maharetlerini dökmüştü masaya gene .Arkadaşım pasta larıyla meşhurdur bu defada çok pratik bir pasta yapmış bize harikaydı tadına bayıldık .hemen tarifini aldım ve acil misafir durumlarında yapılacak süper lezzet listesine ekledim:).SÜPER PRATİK ELMALI PASTA.
Bende bu sabah blogları dolaşırken TARİFKOLİK in  45 DAKİKALIK TARİFLER etkinlik duyurularını görmüştüm ve bu pastanın tam bu etkinliğin adına yakışır bir pasta olduğunu düşündüm ve SEDA arkadaşım adına bu tarifi göndermeye karar verdim.Evet TARİFKOLİK bu pastayı sizin etkinlğinize gönderiyorum

  • MALZEMELER:
  • Hazır pasta keki
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 Su bardağı şeker
  • 2Yumurta akı
  • 1Su bardağı dövülmüş ceviz ve fındık içi
  • 1  Orta boy elma(küçük doğranmış)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • YAPILIŞI:
  • Derin bir kap içerisinde yağı ,şekeri,yumurta akını,ceviz ,fındık,tarçını ve elmaları koyup karıştıralım.Kekleri ikiye ayırıp harcı ikisinin üzerine eşit yayalım tepsimize koyalım. fırının sadece üst tarafını açıp 15 veya 20 dk pişrelim soğuyunca pudra şekeriyle süsleyelim  istediğimiz şekilde kesip (önerim üçgen kesmektir) servis yapalım.BUKADAR :):):)

27 Mart 2011 Pazar

KAHVALTIYA KREP


  • Pazar  kahvaltımızı cazip hale getirmek için geçtim mutvağa  2 Yumurta .2 Su bardağı süt,ü ve 1,5 Su bardağı unu koydum derince bir kaba. şöööyle güzelce bi çırptım.  azar azar döktüm tavaya, bir ,iki derken cancağızım gözümün nuru oğluşumun gazıyla da 15 dk da yaptım krepi koydum şuraya .Amanın ne kolaymış krep yapmak.

25 Mart 2011 Cuma

BULGUR PİLAVI VE PATATES PÜRESİ EŞLİĞİNDE ROSTO




VEEE TABİKİ YANINDA NEFİS ANNE SALATASI
ÖNCE ROSTO NUN TARİFİYLE BAŞLAYALIM.

  1. MALZEMELER:
  • 6 Tane dana rosto
  • 1. Çay bardağı süt
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz , karabiber ,kırmızıbiber,3veya4 dal defne yaprağı.
  • YAPILIŞI:
  • Derin bir kap içerisine rostoları . yağı sütü ve baharatları koyup karıştıralım.(bu işlemi bir gün önceden yapıp etleri terbiyede bekletmek daha lezzetli olmasını ve iyi pişmesini sağlar).Etleri yağlanmış fırın tepsimize dizelim .Üzerini folyoyla kapatıp.yüksek ısıdaki fırında tahminen 1saat pişirelim .Tabii  pişme süresini eti kontrol ederek kendiniz daha iyi ayarlarsınız .
  • BULGUR PİLAVI:
  • 1 Su bardağı pilavlık bulgur(ben memleketten getirdim baş bulgur diye hitab ederiz kendisine)
  • 3 Su bardağı su
  • 3 Yemek kaşığı tereyağı
  • 1 Çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 Tane yeşil biber
  • 1 Orta boy soğan
  • 1 Orta boy domates
  • YAPILIŞI:
  • Pilav tavamıza yağı koyup üzerine ince doğradığımız  soğan ve biberi koyup  kavuralım.Rendelediğimiz domatesleride ilave edip ezilene kadar pişirelim .Bulguru koyup şöyle bir çevirip 3 su bardağı suyu tuzu ve nohutlarıda koyup tenceremizin kapağını kapatalım suyunu çekene kadar pişirelim .10 dk demlendirip servis yapalım.
  • PATATES PÜRESİ:
  • 5 veya 6 tane patates
  • 2 yemek kaşığı tere yağı
  • 1 su bardağı süt (katı olursa ilave edebilirsiniz)
  • karabiber.bir çimdik tuz
  • YAPILIŞI:
  • Patatesleri kabuklarını soyup haşlayalım .Ilıyınca rendeleyelim üzerine sütü yağı tuzu karabiberi koyup blender den geçirelim püremiz hazır istediğimiz şekilde servis edelim.

24 Mart 2011 Perşembe

CEVİZLİ KOL BÖREĞİ



  • Yoğun geçen iki günün ardından nihayet tariflerimi yazma fırsatı buldum. Dünkü gün telaşım  beni bayağı yormuş ,akşam oturunca farkettim. Yaşlanıyormuyum nee!!  .:)
  • MALZEMELER:
  • 2 yumurta,biri üzeri için
  • 1 Paket margarin
  • 1,5 Su bardağı ılık süt
  • 1 Paket toz maya
  • Tuz
  • 3 Yemek kaşığı yoğurt üzeri için
  • 2 Su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • Ala bildiği kadar un
  • YAPILIŞI:
  • Yoğurma kabımıza 1yumurtayı,sütü,mayayı,tuzu ve bir çimdik toz şekeri koyup karıştıralım
İçine alabildiği kadar un koyup hamur  özleşene kadar yoğuralım.Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak.
  • Daha sonra açma tahta mızda hamurdan bezeler alıp aça bildiğimiz kadar ince açalım.Üzerine önce erittiğimiz margarini gezdirip iyice yayalım daha sonra cevizi serpip ikiye keselim. Yuvarlak uçlardan başlayıp rulo yapalım yağlanmış tepsimize dizelim .Üzerine bir yumurta ve 3 kaşık yoğurdu bir kasede çırpıp  sürelim  önceden ısıttığımız fırınımızda  nar gibi kızarana kadar pişirelim.

21 Mart 2011 Pazartesi

GELİN BOHÇASI


  • MALZEMELER:
  • 3 Tane yufka
  • 150 gr Margarin
  • 1Çay bardağı su
  • İÇ MALZEME İÇİN:
  • Tavuk eti
  • Bezelye
  • havuç (hazır garnitür de kullanıla bilir)
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz ,karabiber, kırmızıbiber
  • İÇ MALZEMENİN HAZIRLANIŞI:
  •  Tavuk etini haşlayıp küçük parçalara ayıralım.Ayrı bir tarafta tavamıza yağı koyup önce havuçları eğer taze bezelye kullanacaksak onları da haşlayıp tavaya koyalım etleri de ilave edip şöyle bir soteleyelim baharatlarıda katıp soğumaya bırakalım içimiz hazır.
  • YAPILIŞI:
  •  Margarini eritelim,bir çay brdağı suyuda koyup karıştıralım yufkaların ilkini yayıp bu karışımdan sürelim sonra ikinci yufkayı serip aynı işlemi uygulayalım.üçüncü yufkayı koyup büyük kareler keselim  kestiğimiz parçaların içine iç malzemeden koyup ağzını toplayıp, şeritler halinde kesip büktüğümüz folyolarla bağlayalım hepsini bu şekilde yapıp tepsimize dizelim önceden ısıttığımız 250 derece fırınımızda kızartalım .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...